African Development Bank en ILX ondertekenen partnership

African Development Bank en ILX ondertekenen partnership

Impact beleggen
Nieuwe baan man (06) on the move

De African Development Bank (AfDB) en ILX Management B.V. (ILX) hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend om investeringen op te voeren en de mobilisatie van kapitaal door institutionele beleggers te stimuleren voor projecten in de regionale lidstaten van de Bank Groep. Deze projecten zijn gericht op de SDG’s en het klimaat.

De investeerders van ILX zijn de Nederlandse pensioenvermogensbeheerders APG Asset Management en Achmea Investment Management. Andere Nederlandse en Europese pensioenfondsdeelnemers zullen zich naar verwachting aansluiten in toekomstige ILX-fondsen. Door middel van een schaalbare investeringsstrategie ter waarde van USD 1 miljard, voorziet ILX Fund I private leningen in opkomende en ontwikkelingslanden, waarbij cofinanciering met wereldwijde Multilaterale en andere Ontwikkelingsbanken plaatsvindt. 

De overeenkomst stelt de African Development Bank in staat haar ambitie waar te maken om financiële middelen van institutionele investeerders te mobiliseren om het aanzienlijke financieringstekort te overbruggen dat nodig is om de High Five prioriteiten van de Bank te verwezenlijken: Light up and Power Africa; Feed Africa; Industrialize Africa; Integrate Africa en Improve the quality of life for the people of Africa. Dankzij dit partnership kunnen de Bank en ILX niet-soevereine activiteiten in deze prioriteit sectoren ondersteunen. De High 5s zijn nauw verbonden met de SDGs.

Tegelijkertijd biedt de regeling ILX Fund deelnemers de mogelijkheid om te profiteren van de lange staat van dienst van de AfDB, bij het succesvol investeren in belangrijke economische sectoren in Afrika. Alle investeringen in leningen zijn gericht op SDG's of klimaatfinanciering en bieden aantrekkelijke, voor risico gecorrigeerde rendementen, in combinatie met robuuste standaarden op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG).

APG Asset Management, Nederlands grootste pensioenuitvoerder (namens ABP en bpfBouw), heeft samen met Achmea Investment Management (namens Pensioenfonds Vervoer) USD 1.050 miljoen toegezegd aan het Emerging Market Private Credit Fund ILX Fund I, om te investeren in vier belangrijke economische sectoren; toegang tot energie en schone energie, duurzame industrie en infrastructuur, inclusieve financiering en voedselzekerheid. ILX investeert in leningparticipaties die zijn gearrangeerd door de Multilaterale Ontwikkelingsbanken (MDB's) en andere toonaangevende Ontwikkelingsbanken (DFI's) ter ondersteuning van hun projecten op het gebied van duurzame ontwikkeling en klimaat in opkomende markten en ontwikkelingseconomieën.  

ILX ontving in de ontwikkelingsfase subsidie van: KfW, de Duitse ontwikkelingsbank, namens het federale ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ); het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken; en het Britse Foreign, Commonwealth and Development Office. Zij steunden nadrukkelijk de rol van ILX bij het mobiliseren van grootschalig pensioenfondskapitaal voor de toonaangevende MDB's en andere DFI's ter ondersteuning van hun investeringen in het kader van de SDG en klimaatfinanciering in opkomende markten.

Hassatou N'Sele, Vice President en Chief Financial Officer van de African Development Bank Group, zei: 'We zijn zeer verheugd om met ILX samen te werken om institutioneel kapitaal te mobiliseren met een focus op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Onze doelstellingen liggen op één lijn en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft een sterke staat van dienst als het gaat om het structureren en financieren van projecten met een sterke ontwikkelingsimpact.'

Manfred Schepers, oprichter en CEO van ILX, zei: 'We zijn blij dat we dit strategische partnership zijn aangegaan. De start van dit partnership toont de sterke betrokkenheid van de AfDB bij Europese pensioenfondsen, als een belangrijke partner in haar mobilisatie-inspanningen en bijdrage aan duurzame groei op het Afrikaanse continent. We kijken uit naar een langdurig partnership met de AfDB namens onze investeerders in pensioenfondsen, die belangrijke tegenhangers worden voor de financiering van projecten voor de duurzame ontwikkeling en klimaatfinanciering in de opkomende markten.'

Kitty van der Heijden, Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederland, zei: 'Met deze overeenkomst slaan Nederlandse pensioenfondsen, ILX en de African Development Bank de handen ineen om de investeringen in de SDG en klimaatdoelstellingen op het Afrikaanse continent te vergroten. Een zeer welkome stap, aangezien de uitdagingen bij het bereiken van de SDG's en de noodzaak om de wereldwijde klimaatverplichtingen te integreren in de ontwikkelingstrajecten van Afrikaanse landen urgenter zijn dan ooit.'