SSGA: Jaarlijkse bbp-groei in 2024 slechts 0,7%

SSGA: Jaarlijkse bbp-groei in 2024 slechts 0,7%

Recessie (dreiging)
Outlook vooruitzicht (07)

Grootste effect van de bankturbulentie zal pas later dit jaar en vooral in 2024 merkbaar zijn: tragere groei, lagere inflatie, hogere werkloosheid.

Simona Mocuta, hoofdeconoom bij State Street Global Advisors (SSGA), herkent drie impliciete dimensies van de macro-economische gevolgen van de huidige bankencrisis: richting, timing en omvang.

Richting huidige bankencrisis

Wat de richting van de huidige crisis betreft, kunnen lagere groei en verdere desinflatie niet worden uitgesloten, stelt zij vandaag. ‘In de nasleep van een crisis wordt het risicobeheer in het bankwezen – en zelfs daarbuiten – aangescherpt. Bijgevolg worden de kredietvoorwaarden strenger en wordt het moeilijker en duurder om krediet te krijgen. Dat vermindert op zijn beurt de vraag naar krediet, omdat niet alle projecten die voorheen levensvatbaar waren, dat ook blijven. Uiteindelijk zullen inzet van kapitaal en vraag naar arbeid afnemen, zal groei vertragen, en zullen inflatie afnemen en werkloosheid stijgen’, aldus Mocuta.

Timing huidige bankencrisis

De timing, die moeilijker in te schatten is, kan vrij snel zijn, maar niet onmiddellijk. SSGA verwacht een tijdsbestek van enkele maanden. ‘Gezien de robuuste financiën en een extreem sterke uitgangspositie voor de arbeidsmarkt kan het tot het derde kwartaal duren voordat een merkbare verslechtering van de totale werkgelegenheid zichtbaar wordt’, aldus Mocuta.

‘Aangezien het inkomen uit arbeid op peil blijft en de reële lonen verbeteren, zouden de consumentenbestedingen ook nog een paar maanden veerkrachtig kunnen blijven, vóórdat er meer tekenen van verlies aan dynamiek komen. Tekenen van stress in delen van de kredietruimte kunnen echter al veel eerder zichtbaar worden’, voegt ze eraan toe.

Omvang huidige bankencrisis

De omvang is moeilijk te bepalen, maar ze denkt zal de jaarlijkse bbp-groei minstens enkele tienden van een procent lager uit zullen vallen. ‘Wij denken dat het grootste effect van de bankturbulentie pas later dit jaar en vooral in 2024 merkbaar zal zijn. Onze nieuwe prognoses gaan nu uit van een jaarlijkse groei van slechts 0,7% in 2024, tegen 1,5% eerder’, besluit ze.