Columbia Threadneedle: Europese aandelen presteren beter dan Amerikaanse

Columbia Threadneedle: Europese aandelen presteren beter dan Amerikaanse

Aandelen Europa Verenigde Staten
koersen omhoog.jpg

Aan het eind van dit jaar kunnen we een inflatie van onder de 3% verwachten, zegt Steven Bell, hoofdeconoom van Columbia Threadneedle Investments in zijn wekelijkse commentaar.

En nu de angst voor torenhoge energieprijzen afneemt, zal het vertrouwen weer toenemen en consumentenbestedingen doen.     

Tot nu toe zijn de data uit zowel het VK als de eurozone vooralsnog beter dan verwacht. Er zijn weliswaar zorgen over UBS, hun overname van Credit Suisse en de kredietcrisis in de Verenigde Staten, maar er heeft nog geen bankenrun plaatsgevonden in Europa. Ook de zorgen over Deutsche Bank zijn afgenomen.  

Bovendien is de inflatie significant gedaald in de eurozone. Volgens de laatste cijfers staat deze nu op 6.9% ten opzichte van de piek van 10.7% in oktober vorig jaar. In het VK gaat het langzamer: de inflatie blijft daar boven de 10% hangen, maar volgens Bell zal de inflatie ook daar snel gaan dalen.  

Een andere stimulans komt uit Duitsland waar de consumentenuitgaven kunnen gaan stijgen. Het consumentenvertrouwen is er toegenomen, de reële inkomens stijgen, de energierekeningen dalen en er is een hoop onuitgegeven geld, dankzij de royale steunmaatregelen tijdens de pandemie.  

'Er is natuurlijk geen sprake van een enorme groei, maar de angst voor een recessie die er afgelopen herfst was, is ongegrond gebleken. We zullen een langzamen, maar gestage groei zien dit jaar in het VK en de rest van Europa,' zegt Bell. Een flinke tegenwind voor het VK is vooral de hoge hypotheekrente. In Europa is deze weliswaar ook gestegen, maar de impact is hier kleiner. Volgens Bell komt dit doordat de hypotheekrente in het VK ontzettend laag was en de omzet in de huizenmarkt er veel hoger is dan in veel Europese landen.   

Dit heeft gevolgen voor het monetaire beleid. De ECB is tevreden dat de totale inflatie afgenomen is, maar de kerninflatie blijft hoog en de looninflatie versnelt juist. Bell verwacht dat de ECB, nu de groei weer aantrekt, de rente zal verhogen. Als de VS inderdaad in een recessie terechtkomt later dit jaar, kan de Amerikaanse rente aan het eind van dit jaar onder de Europese rente uitkomen. "Een drastische verandering", zegt Bell. De publicatie van de werkgelegenheidscijfers van zijn volgens hem cruciaal.  

Volgens Bell zullen de euro en het Britse pond verder kunnen versterken tegenover de Amerikaanse dollar. Het pond zal weliswaar gehinderd worden door de hypotheekrente, die de economie afremt. 'Dit betekent dat de Bank of England de rente wellicht niet veel verder zal verhogen. En met een economie die aantrekt, kunnen Europese aandelen het wel eens beter gaan doen dan de Amerikaanse.'