Schroders: Regimeverandering en de impact op assetallocatie

Schroders: Regimeverandering en de impact op assetallocatie

Asset Allocatie
Asset allocatie (02)

In 2022 daalden zowel aandelen als obligaties synchroon, wat vragen opriep over de functie van deze beleggingen binnen portefeuilles en hun correlatie.

Moet de historische constructie van een beleggingsportefeuille heroverwogen worden, vragen Lesley-Ann Morgan en Patrick Brenner, beide Multi-Asset Specialist bij Schroders, zich af.

Het hoge rendement op zowel aandelen als obligaties heeft het totale beleggingsrendement sinds de wereldwijde financiële crisis in 2009 stevig gestimuleerd. Maar in 2022 presteerden aandelen en obligaties beide bedroevend als gevolg van de inflatie- en groeizorgen. Voor een standaard "60/40"-portefeuille (60% wereldwijde aandelen en 40% obligaties) was 2022 het slechtste jaar (-14,4%) van de afgelopen 50 jaar, afgezien van de wereldwijde financiële crisis. 

Regimeverandering

Vermogensbezitters en beleggers worden geconfronteerd met een nieuw regime waarin obligaties de beleggingsportefeuilles niet langer bescherming bieden tegen een koersdaling van aandelen. Verschillende belangrijke trends zullen de beleggingsvooruitzichten op de middellange termijn bepalen. Het gaat met name om een  ‘Regimeverandering'.

  • Centrale banken zullen prioriteit geven aan het beheersen van de inflatie boven groei. 
  • Overheden zullen reageren met een actiever begrotingsbeleid. 
  • Verdere uitdagingen voor de globalisering zullen zich voordoen. 
  • Bedrijven zullen inspelen op hogere kosten door te investeren in technologie. 
  • De reactie op klimaatverandering zal versnellen. 

Beleggingsimplicaties regimeverandering

Wat zijn de beleggingsimplicaties van de regime-verandering voor liquide beleggingen, de impact op correlaties en hoe moeten beleggers rekening houden met de beschreven thema’s? Het is een onrustige tijd geweest voor portfoliobeheerders in een nieuw regime van hoge inflatie en hoge rente en positief gecorreleerde aandelen- en obligatiemarkten. Op de middellange termijn zien we de volgende verschuivingen in assetallocatie als gevolg van het nieuwe regime:

Correlaties

Beleggers die menen dat correlaties positief blijven, kunnen het opnemen van grondstoffen en andere alternatieve risicopremies als onderdeel van een kernallocatie overwegen. Voor beleggers die ervan uit gaan dat correlaties zullen terugkeren naar een negatieve relatie, blijft diversificatie belangrijk, maar er zal minder noodzaak zijn voor beleggingsklassen die niet worden aangedreven door macrofactoren. Samen met lagere verwachte rendementen zullen beleggers beter hun best moeten doen om rendement te genereren, wat zowel meer gediversifieerde benaderingen betekent om rendement te genereren als ook meer focus op alfa.

Obligaties 

Obligaties zullen nog steeds een strategische allocatie rechtvaardigen, maar bieden mogelijk niet meer de diversificatie als voorheen. Het rendement van de rentecyclus suggereert dat de prestaties van obligaties gedurende de cyclus meer varieert en dat blootstellingen rond de benchmark actiever moeten worden beheerd. 

Cash

Hogere rentetarieven en beperkte duratie en tegenpartijrisico's zullen cash in staat stellen een grotere rol te spelen in beleggingsportefeuilles, maar hoogstwaarschijnlijk alleen tactisch in plaats van strategisch.

Aandelen

Een aantal van de factoren van het nieuwe regime zullen waarschijnlijk van invloed zijn op aandelen. Beleggers zullen selectiever moeten zijn over de regio's en bedrijven die zullen profiteren van technologie, energietransitie en deglobalisering.

Grondstoffen

Een minder stabiele correlatie tussen aandelen en obligaties, aanhoudende inflatie, geopolitieke spanningen en de overgang naar netto nul CO2-uitstoot pakken allemaal gunstig uit voor grondstoffenbeleggingen op de middellange termijn. Beleggers moeten overwegen grondstoffen op te nemen in hun strategische assetallocatie.

Valuta

Afwijkingen in het monetaire, budgettaire en energietransitiebeleid zullen meer regionale divergentie in valuta creëren die tactisch kan worden benut.

Waarderingen 

Waarderingen spelen een belangrijke rol in de vraag of een beleggingsklasse op de kortere termijn over/onderwogen moet zijn vanuit een tactisch perspectief.

Portfolioconstructie

Bij de constructie van een beleggingsportefeuille is het essentieel om goed te begrijpen hoe verschillende beleggingsklassen op elkaar inwerken. Met de huidige aandelen-obligatiecorrelaties zullen constructiebenaderingen heroverwogen moeten worden. Dit kan betekenen dat ‘what-als'-scenario's op portefeuilles moeten worden uitgevoerd die een toekomstgerichte aanname van positieve correlaties tussen aandelen en obligaties bevatten, in plaats van alleen te vertrouwen op een afgevlakte gemiddelde correlatie uit het verleden. Het betekent ook beleggers hun assetallocatie dynamisch moeten beheren ten opzichte van hun strategische benchmark als correlaties instabiel zijn.