Columbia Threadneedle: Beter jaar voor Europese aandelen

Columbia Threadneedle: Beter jaar voor Europese aandelen

Aandelen Europa
Stock exchange euromunten.jpg

Europese aandelen zullen het dit jaar beter gaan doen dan de aandelen in de VS, stelt Steven Bell, hoofdeconoom van Columbia Threadneedle Investment.

Dit komt vooral door de dalende energieprijzen, de heropening van China en betere economische groei.

Het cijferseizoen in Europa is in volle gang en vrijwel klaar in de VS. De Amerikanen hebben veel minder dan de Europeanen geleden onder de torenhoge energierekeningen, maar door de druk op winstmarges vielen de resultaten van de Amerikaanse S&P 500 bedrijven tegen. Europese ondernemingen presteerden juist boven verwachting.

Dit goede nieuws voor Europa is vooral te danken aan de daling van de energieprijzen. Uitzonderlijk hoge energieprijzen stuwden de inflatie afgelopen herfst tot boven de 10% in zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk. Het gevolg was een enorme daling van het consumentenvertrouwen, waardoor consumenten meer gingen sparen terwijl ze vaak nog een flink gevulde spaarrekening hadden uit de covid-tijd. Dit zorgde voor een groot contrast tussen de VS en Europa: Amerikaanse consumenten gaven hun covid-spaargeld namelijk wel uit.  

Volgens Bell is het plausibel dat Europese consumenten hun vertrouwen terugwinnen en weer meer gaan uitgeven. Bedrijven kunnen dan profiteren van de toenemende vraag en de lagere energieprijzen. 

Goede nieuws nog niet ingeprijsd

De daling van de energieprijzen in combinatie met de goede prestaties van Europese aandelen kan de verwachting wekken dat het goede nieuws al verdisconteerd is in de prijzen. “Maar ik denk niet dat dit zo is”, stelt Bell. “Het vertrouwen van beleggers is nog altijd somber. De recent gepubliceerde Sentix index was slechter dan verwacht en beneden het pre-covid gemiddelde. Toch voorzie ik verbetering, want de groeiprognoses worden nu pas herzien en de analisten zullen hierop waarschijnlijk reageren met verhoogde winstverwachtingen.”

Een andere belangrijke factor is de heropening van de Chinese economie. Tijdens China's zero-covid beleid werd Europa extra hard geraakt omdat het, in vergelijking met de VS, een grotere blootstelling heeft aan China. Nu het land weer open gaat profiteert Europa ook meer. Er is echter ook slecht nieuws: door de tegenvallende inflatiecijfers zal de ECB de rente waarschijnlijk verder verhogen. Maar deze inflatoire druk speelt ook in de VS en de economie lijkt daar dichter bij een recessie doordat financieringsvorwaarden strenger worden en de betalingsachterstanden van consumenten toenemen.

In de komende weken zullen we betere economische prognoses krijgen voor Europa en met name het Verenigd Koninkrijk, zegt Bell. De Bank of England en het Britse Office voor Budget Responsibility zullen hun groeiprognoses verhogen en de inflatieverwachting verlagen. Er is meer optimisme en dat zal de aandelenmarkten een steuntje in de rug geven.