Optimix: VS onderwogen, Europa en EM overwogen

Optimix: VS onderwogen, Europa en EM overwogen

Asset Allocatie
Asset allocatie (01)

Oorlog aan de oostgrens, torenhoge energielasten en inflatie die de pan uitrees. Europa lijkt te zitten in de hoek waar de klappen vallen.

De verwachtingen over de economische groei en de ontwikkeling van de bedrijfswinsten in de eurozone daalden intussen tot een onbehaaglijke gevoelstemperatuur. Toch schoten de Europese beurzen dit jaar krachtiger uit de startblokken dan de Amerikaanse, hoe kan dat?

Het heersende negatieve sentiment in Europa biedt ruimte voor meevallers. Hoe de gerealiseerde macro-economische cijfers zich verhouden tot de verwachtingen, wordt door Citibank gemeten met haar economic surprise index. In de afbeelding is te zien dat de economische cijfers in de Verenigde Staten de laatste tijd tegenvallen, terwijl die in de eurozone boven de (behoorlijk laaggespannen) verwachting uitkomen. De eerdergenoemde energieprijsdaling, maar ook de opverende export naar China dragen hieraan bij. Daarnaast is de ECB nog niet zo ver met het verhogen van de rente als de Federal Reserve. De rem die een hogere rente op de economische groei zet, is in Europa minder diep ingetrapt.

Naar verwachting verhoogt de ECB haar beleidsrente na de eerste stap van 2,0% naar 2,5% in maart naar 3%. De Federal Reserve houdt het bij verhogingen van 0,25%. Het renteverschil tussen de euro en de dollar neemt dus af waardoor de euro relatief aantrekkelijker wordt en daarmee ook de Europese aandelenbeleggingen. Voor eurobeleggers drukt de dollarverzwakking van de laatste tijd de rendementen op Amerikaanse beleggingen. Binnen de door Optimix beheerde portefeuilles is Optimix mede daarom onderwogen belegd in Amerikaanse aandelen en overwogen in aandelen uit Europa en de opkomende markten.

Afkoeling, maar geen zware recessie verwacht

De vermogensbeheerders van Optimix gaan niet uit van een zware recessie, maar enige afkoeling van de economie lijkt onvermijdelijk. De inflatoire druk neemt weliswaar af, maar is nog steeds ver verwijderd van de 2% doelstelling die centrale banken hanteren. De effecten van het verkrappend monetair beleid van de centrale banken beginnen inmiddels al wel voelbaar te worden. De arbeidsmarkt is minder gespannen en de excessen in de huizenmarkt ebben weg.

In januari waren er geen vergaderingen en bijbehorende rentebesluiten van de Europese en Amerikaanse centrale bank. De beurssfeer werd dus niet verpest, iets waar centrale bankiers recent wel een handje van hebben. Februari kan er daarom heel anders uit zien, aan het begin van die maand werden weer renteverhogingen doorgevoerd. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde vanaf het World Economic Forum in Davos al dat beleggers er verstandig aan doen niet te ver op de muziek vooruit te lopen.

Het winstcijferseizoen is in volle gang. Vooralsnog lijken de omzet- en winstcijfers niet tegen te vallen. Met het oog op iets minder uitbundige groei zijn de volgende kwartalen interessanter om te volgen. De koers/winst verhoudingen voor Amerikaanse aandelen (S&P 500 Index kost gemiddeld 18x de winst) bieden de minste buffer voor tegenvallers, een reden te meer voor onze voorkeur voor aandelen buiten de Verenigde Staten.