Ebury: Dollar herstelt zich na overdonderend werkgelegenheidsrapport

Ebury: Dollar herstelt zich na overdonderend werkgelegenheidsrapport

Dollar
Geld dollar.jpg

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

De grote centrale banken kwamen bijeen en verhoogden de rentes conform de marktverwachtingen. De markten zagen de mededelingen in het algemeen als ‘dovish’. Maar toen werden de valutamarkten geconfronteerd met het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van januari.

Ondanks alle beleidsaanscherping door de Fed neemt de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt niet af, maar lijkt deze juist verder toe te nemen. De dollar stond vorige week bovenaan de G10-tabel. De valuta uit opkomende markten deden het ook vrij goed, vooral de Aziatische valuta die naar verwachting zullen profiteren van de beëindiging van het zero-covid-beleid in China.
 
Nu de Fed op het punt staat om het wat rustiger aan te gaan doen en de ECB het beleid nog flink moeten aanscherpen, zou het klimaat in het algemeen gunstig voor de euro moeten blijven, ondanks de koersterugval van vorige week. Toch is er veel onzekerheid. Alle centrale banken kijken gretig uit naar de komende inflatiecijfers, maar in de grote economische zones verschijnen die deze week nog niet.
 
De aandacht zal daarom uitgaan naar een reeks openbare optredens van vertegenwoordigers van de Federal Reserve, de ECB en de Bank of England. De enige uitzondering zijn de Chinese CPI-cijfers van januari, die vrijdag verschijnen. Wij verwachten dat de inflatie in China sinds het einde van de covid-lockdowns snel is gestegen en op hetzelfde niveau komt als elders.