BlackRock: Wereldwijde instroom ETF’s in 2022 $ 867 miljard, ruim kwart naar iShares

BlackRock: Wereldwijde instroom ETF’s in 2022 $ 867 miljard, ruim kwart naar iShares

ETF's
ETF (02) Actief Passief beleggen

De instroom in wereldwijde ETF’s kwam vorig jaar uit op $ 867 miljard. Dat maakt 2022 het meest succesvolle jaar na 2021, toen er een recordbedrag van $ 1290 miljard aan nieuw kapitaal werd belegd in het beleggingssegment.

Dit schrijft BlackRock in het wereldwijde ETF-jaaroverzicht. Een kwart van deze instroom, $ 223 miljard, ging naar iShares van BlackRock, waarmee de Amerikaanse vermogensbeheerder wereldwijd de hoogste instroom boekte.

Het was met een totale instroom van $ 266 miljard een goed jaar voor fixed income-ETF’s; slechts in 2021 en 2020 boekten obligaties betere resultaten. 68% van de instroom wereldwijd in obligaties ging naar rates-ETF’s en dan vooral (92%) naar de Verenigde Staten. Investment grade-ETF’s sloten het jaar af met een totale instroom van $ 40,1 miljard, terwijl high yield uitkwam op een uitstroom van $ 5,6 miljard. De grote verliezers in fixed income waren inflatie-gelinkte obligatie-ETF’s (- $ 14,6 miljard) en schuldpapier uit opkomende markten (- $ 9,2 miljard).

Na recordjaar 2021 ($ 1000 miljard) was 2022 voor aandelen-ETF’s het op een na beste jaar ooit ($ 598 miljard) – ondanks de omslag op de markt in het vierde kwartaal. Amerikaanse aandelen waren hoofdleverancier met een instroom van $ 340 miljard, maar aandelen uit opkomende markten haalden nog nooit zo’n grote instroom als vorig jaar en kwamen uit op $ 110 miljard. Hierbinnen stroomde er vooral nieuw kapitaal naar Chinese aandelen ($ 63,7 miljard). Europese aandelen-ETF’s werden daarentegen geconfronteerd met een uitstroom van $ 16,8 miljard.

Voor financials-ETF’s was 2022 het slechtste jaar ooit. De sector kwam uit op een totale uitstroom van $ 1,6 miljard, terwijl 2021 nog een recordjaar was met een instroom van $ 47,2 miljard. De drie sectoren met de meeste instroom vorig jaar waren ETF’s in tech ($ 25,6 miljard), de zorgsector ($ 20 miljard) en nutsbedrijven ($ 6 miljard).

Duurzame ETF’s bleven het afgelopen jaar in trek met een instroom $ 60 miljard, al was dit een halvering van de instroom in 2021 ($ 139 miljard). ESG-ETF’s uit EMEA liepen met een instroom van $ 54 miljard voorop; in duurzame Amerikaanse ETF’s werd ‘slechts’ $ 5 miljard aan nieuw kapitaal belegd.