PGIM: Vertragende economie luidt nieuw tijdperk in voor beleggers in private markten

PGIM: Vertragende economie luidt nieuw tijdperk in voor beleggers in private markten

Private Equity Private Debt
Outlook vooruitzicht (13) kompas navigeren

Zogenaamde “private market” fondsen zijn sinds de kredietcrisis bijna verdrievoudigd qua assets en goed voor meer dan 35% van het nieuw opgehaalde kapitaal via obligaties en aandelen in de VS in 2021. Toch zijn de ‘goudlokje-achtige’ marktomstandigheden die deze razendsnelle opkomst mogelijk maakten aan het veranderen, wat nieuwe risico's en kansen met zich meebrengt voor beleggers. Dat blijkt uit research van PGIM, de $1.300 miljard grote, wereldwijde vermogensbeheerder van Prudential Financial, Inc. (NYSE: PRU).

In het meest recente Megatrends rapport “The New Dynamics of Private Markets”, stelt PGIM vast dat verkrappende monetaire maatregelen en een afremmende economie beleggers voor uitdagingen zullen stellen. Onder meer ten aanzien van het steeds vager wordende onderscheid tussen private en publieke activa, het aanpakken van liquiditeitsproblemen en het verkennen van de nog relatief nieuwe segmenten van de private creditmarkten. Het rapport is gebaseerd op inzichten van meer dan 40 beleggingsprofessionals van PGIM’s managers in private alternatives, vastgoed, vastrentende waarden en aandelen - en van meer dan een dozijn vooraanstaande academici, beleggers en onderzoekers.

"Met de toenemende mogelijkheid van harde landingen in de VS, Europa en opkomende markten, zal dit de eerste test zijn sinds de kredietcrisis of niet-bancaire financiële instellingen het risico hebben gediversifieerd en de markt beter hebben beoordeeld, of dat ze nieuwe, verborgen concentraties van risico's hebben gecreëerd", aldus Shehriyar Antia, hoofd thematic research van PGIM.

WINNAARS ZULLEN GETEST WORDEN

Nieuwkomers in private credit zullen zich moeten bewijzen in neergaande markt

Aangezien banken en financieringsmaatschappijen zich uit de meer risicovolle segmenten van de kredietverlening hebben teruggetrokken, is de directe kredietverlening door private credit fondsen sterk toegenomen, van minder dan $10 miljard dollar in 2006 tot meer dan $400 miljard in 2021. Veel nieuwkomers op de private markten zijn echter nog niet getest door de kredietcyclus heen en beschikken mogelijk niet over de vaardigheden en ervaring die op het gebied van sanering en herstel nodig is.

AI-gedreven fintech platforms en korte termijn kredietvertrekkers krijgen te maken met onzekerheid

Het afgelopen decennium kende een grote toename van fintech-leenplatforms die ongedekte leningen aanbieden aan particulieren en kleine bedrijven en deze leningen vervolgens securitiseren in asset-backed securities. Kredietverliezen en afboekingen op ‘buy-now, pay-later’ leningen hebben zich echter al vertaald in hogere financieringskosten voor sommige ABS-emittenten, wat leidt tot bezorgdheid over de levensvatbaarheid van het bedrijfsmodel.

Direct lending moet beter zoeken naar aantrekkelijke investeringsmogelijkheden

Meer dan 70% van de directe kredietverlening bestaat op dit moment uit leningen door private equity-partijen. Het grootste deel daarvan is echter geconcentreerd in grotere transacties, waar voldoende kapitaal beschikbaar is en de concurrentie hevig. Directe kredietverstrekkers die relaties opbouwen met ondernemers in het middensegment van de markt en waarmee specifieke afspraken zijn gemaakt, kunnen potentieel aantrekkelijke schuldoplossingen creëren in gebieden waar kapitaal schaarser is.

BELANGRIJKE OVERWEGINGEN VOOR BELEGGERS 

"Hoewel deze nieuwe dynamiek in de private markten complex zal zijn, biedt het een reeks aantrekkelijke mogelijkheden voor ervaren beleggers met een langetermijnhorizon", zegt Taimur Hyat, chief operating officer, PGIM. "Beleggers moeten zorgvuldig kijken naar de liquiditeit, de secundaire markten en het gedrag van private equity-sponsors terwijl ze door deze turbulente tijden navigeren."

Evalueren van meer flexibele beleggingsbenaderingen die de publieke en private markten overspannen

Een kredietrisicobenadering waarbij privaat krediet apart van publiek krediet wordt bekeken, is niet langer geschikt wegens de toenemende overlapping en wisselwerking tussen beide segmenten. Delen van dezelfde onderliggende bedrijfslening kunnen een onderkomen vinden in syndicaten, CLO's of zelfs private debt fondsen. Ongeacht de structuur betekent de toenemende verwisselbaarheid van het onderliggende krediet dat er mogelijk minder diversificatievoordeel te behalen valt bij een afzonderlijke allocatie naar publieke en private leningen.

Ontwikkelen van een verfijnder inzicht in liquiditeit

Met chief investment officers die hun allocaties naar private markten uitbreiden - zo hebben Amerikaanse pensioenfondsen hun beleggingen in private markten in de afgelopen 10 jaar verdubbeld - zoeken velen een beter inzicht in het algehele liquiditeitsprofiel van hun portefeuille. Secundaire markten, die liquiditeit verschaffen aan private marktenbeleggers, kunnen een essentieel instrument zijn voor portefeuillebeheer, vooral voor beleggers die gebonden zijn aan strikte allocatiedoelstellingen.

Nauwlettend de ontwikkeling van nieuwe ‘debt’ beleggingscategorieën in de gaten houden voor aantrekkelijke risico-rendementsmogelijkheden

Nieuwere segmenten van de private kredietmarkten bieden wellicht meer mogelijkheden voor rendement in een uitdagende macro-omgeving. Infrastructure debt blijft een groeiende maar relatief ondergewaardeerde asset class - vooral met de potentiele winstdruk op komst en bubbels in oververhitte private-equitymarkten.

Daar waar nodig de integratie van private alternatives in beschikbare-premieregelingen evalueren

De meeste deelnemers aan defined contribution-regelingen (DC-regelingen) hebben een lange termijn beleggingshorizon die goed aansluit bij de lagere liquiditeit en de kapitaalstructuur van private markten. Chief investment officers die toezicht houden op defined benefit (DB)- en DC-regelingen in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië moeten zorgvuldig de mogelijkheden afwegen om op verantwoorde wijze private marktbeleggingen in DC-regelingen op te nemen, net zoals ze dat hebben gedaan in hun DB-regelingen.

"De DC-regelingen van werkgevers zijn een geweldige kans om private beleggingen te democratiseren, waardoor individuele beleggers toegang krijgen tot de rendementen die beschikbaar zijn in private markten," zei Hyat. "Privaat vastgoed is in sommige plannen al beschikbaar via target date-fondsen wat groeimogelijkheden kan bieden voor jongere beleggers, evenals inflatieafdekking en inkomen voor degenen die hun pensioen naderen of al met pensioen zijn."