T. Rowe Price: Small caps presteren goed bij hoge inflatie en stijgende rente

T. Rowe Price: Small caps presteren goed bij hoge inflatie en stijgende rente

Aandelen
Investering.jpg
  • Veel beleggers zijn onbekend met het huidige beleggingsklimaat van hoge inflatie en stijgende rente. Uit het verleden kunnen lessen worden getrokken hoe de huidige marktdynamiek zich kan ontwikkelen. 
  • Historische data tonen aan dat Amerikaanse small caps het in tijden van hoge inflatie en stijgende rente meestal beter presteren dan large caps. 
  • Na perioden van economische recessie zaten Amerikaanse small caps vaak in de voorhoede van het marktherstel, waarna ze het ook nog eens meerdere jaren beter presteerden.
Aangezien het ultra-lage inflatie- en renteklimaat in de VS al meer dan 30 jaar de overhand heeft, begeven veel beleggers zich op onbekend terrein nu de inflatie en rente stijgen. Curt Organt, Portfolio Manager, US Smaller Companies Equity Strategy, bij T. Rowe Price, stelt dat het huidige beleggingsklimaat onzekerheid met zich meebrengt en het daarom de moeite waard is terug te kijken naar soortgelijke perioden in de geschiedenis om een idee te krijgen van hoe de huidige marktdynamiek zich in de toekomst ontwikkelt. Wat Amerikaanse small caps betreft, zijn er dan twee conclusies te trekken:
 
1. Kleinere bedrijven in de VS hebben de neiging beter te presteren dan hun grotere tegenhangers in perioden van verhoogde inflatie en stijgende rente.
 
2. Na perioden van economische recessie hebben Amerikaanse small caps in het algemeen het marktherstel aangevoerd - en presteren ze vaak beter dan large caps gedurende meerdere jaren.
 
27092022 T. Rowe Price (1)
 
Kies voor small caps met prijszettingsvermogen 
 
De relatieve outperformance van Amerikaanse kleinere bedrijven tijdens perioden van inflatie is goed gedocumenteerd. In veel gevallen zijn deze bedrijven actief in niche-industrieën of delen van de markt die over het hoofd worden gezien, en vormen ze vaak een klein maar cruciaal onderdeel binnen meer gecompliceerde ketens of processen. Als zodanig hebben zij meer prijszettingsvermogen dan hun omvang doet vermoeden. En als deze bedrijven inflatoire druk beginnen te ondervinden, hetzij door loonsverhogingen, hetzij als gevolg van stijgende inputkosten, zouden ze in staat moeten zijn om deze hogere kosten door te berekenen aan hun klanten en zo hun marges te beschermen. 
 
In de huidige bearmarkt zijn de aandelen van small caps in de VS met meer dan 32% gedaald vanaf het hoogtepunt in november 2021 tot het recente dieptepunt in juni 2022. Dit is vergelijkbaar met een gemiddelde daling van -34% in de laatste 13 bearmarkten. Hoewel het onmogelijk is om het toekomstige marktverloop te voorspellen, lijkt het erop dat, gelet op de historische data, veel van de ‘schade’ inmiddels al is aangericht. 
 
De geschiedenis leert dat Amerikaanse kleinere bedrijven de neiging hebben om het marktherstel na een dalende markt te leiden. Kleinere bedrijven hebben het marktherstel aangevoerd na negen van de laatste tien recessies in de VS. Bovendien is hun outperformance ten opzichte van grotere bedrijven vaak groter in de eerste fasen van het herstel, omdat grote bedrijven doorgaans trager reageren op de veranderende omgeving. 
 
De impact van stijgende rente wordt misschien overschat 
 
De consensusverwachtingen voor kleinere bedrijven in de VS blijven op korte termijn zwak, waarbij de potentiële impact van de stijgende rente weegt op het beleggerssentiment. Er zijn echter goede redenen om aan te nemen dat deze bedrijven ook beter gepositioneerd zijn om dit renteklimaat beter te doorstaan dan op vergelijkbare momenten in het verleden. 
 
De afgelopen negen maanden heeft de Amerikaanse Federal Reserve laten doorschemeren dat zij op een verkrappend traject zit. Anticiperend op een uiteindelijk einde van het klimaat van lage rente, hebben veel bedrijven hun schuld preventief vastgezet, lage rente vastgelegd en de looptijden verlengd. Dit betekent dat zij minder kwetsbaar zijn voor de huidige stijgende rente dan in het verleden het geval was.
 
Waarderingen op historisch laag niveau 
 
Het waarderingsargument is voor Amerikaanse small caps zelden overtuigender geweest dan vandaag. De brede verkoopgolf van Amerikaanse aandelen die in het vierde kwartaal van 2021 begon, heeft de relatieve waarderingen van kleinere bedrijven doen dalen tot bijna niet eerder geziene dieptepunten. In het verleden, wanneer relatieve waarderingen vergelijkbare extreme niveaus bereikten, presteerden kleinere bedrijven doorgaans beter dan hun grotere tegenhangers over een langere meerjarige periode. 
 
27092022 T. Rowe Price (2)
 
De scherpe uitverkoop van Amerikaanse small caps die in het vierde kwartaal van 2021 begon, houdt uiteindelijk rekening met een mogelijk stevige recessie in de VS. Dit is volgens Organt echter overdreven pessimistisch en hij verwacht een kortere en minder zware recessie.
 
De geschiedenis toont aan dat aandelen van kleinere bedrijven typisch vroeg en sterk herstelden zodra het dieptepunt van de cyclus was bereikt. In de voorbije marktcycli was het doorgaans positief om op dat moment te beleggen, aangezien een aanzienlijk deel van het totale herstelrendement in de zeer vroege stadia na het bereiken van de bodem tot stand kwam.
 
Organt meent dan ook dat het nu een geschikt moment is om blootstelling aan Amerikaanse small caps op te bouwen, met relatieve waarderingen die dicht bij historische dieptepunten liggen en in de aanloop naar een verwacht herstel van de Amerikaanse markt.