BlackRock: Kleine bedrijven extra kwetsbaar in Europese energiecrisis

BlackRock: Kleine bedrijven extra kwetsbaar in Europese energiecrisis

Grondstoffen Economie algemeen Europa
Economie.jpg

Europa heeft haar gasvoorraden bijgevuld, maar dat is net genoeg om het drie maanden vol te houden. Europese overheden en bedrijven bevinden zich in een gammele positie en daar moeten ook beleggers rekening mee houden, schrijft Nigel Bolton, co-CIO van BlackRock’s Fundamental Equity groep.

“Beleggers kunnen de impact van de gastekorten op hun portefeuille verzachten door goed te weten bij welke bedrijven de hoge energierekeningen een grote kostenpost zijn – zeker als het gaat om niet-hernieuwbare energie. Bijvoorbeeld: de Europese chemische industrie verbruikte in 2019 het equivalent van 51 miljoen ton olie aan energie. Meer dan een derde hiervan bestond uit gas, terwijl minder dan 1% uit duurzame bronnen werd gewonnen. Een aantal bedrijven in de chemische sector heeft inmiddels aangegeven minder te produceren om zo het energieverbruik te verlagen. En de CO2-uitstoot van energie-intensieve sectoren in Duitsland is sinds de inval in Oekraïne met 7% gedaald.”

Grote bedrijven lijken een gastekort wel te kunnen lijden, omdat ze de energieprijzen vast kunnen zetten. Hier speelt mee dat zij hogere kosten kunnen doorrekenen naar de consument. Bolton waarschuwt voor kleinere bedrijven die tot nu toe altijd wel aantrekkelijk waren voor beleggers omdat ze ondanks zwaar weer een kleine, maar zekere winst behaalden. Die krijgen het lastig als de kosten stijgen.

Locatie, locatie, locatie

Een groot deel van de Europese bedrijven heeft overal ter wereld vestigingen. Dit kan bescherming bieden tegen een plaatselijke gascrisis. Van de bedrijven die het grootste deel van activiteiten binnen Europa uitvoeren, heeft Bolton het meeste vertrouwen in ondernemers die toegang hebben tot Scandinavische energiebronnen.

“Maar beleggers moeten goed naar de toeleveringsketen van een bedrijf kijken”, waarschuwt Bolton. “Een fabrikant van windturbines gebruikt voor het maakproces misschien wel uitsluitend hernieuwbare energie, maar het bedrijf dat het staal levert voor de productie van onderdelen van de turbines kan afhankelijk van gas blijken te zijn.”

Rantsoenering

Mochten de hoge prijzen de vraag naar gas niet afremmen, sluit Bolton rantsoenering niet uit. “In dat geval mogen alleen de belangijkste industrieën op volle kracht blijven draaien. Denk hierbij aan producenten van hernieuwbare energie, bedrijven die aan defensie moeten leveren  en de gezondheidszorg.”

Maar ook aan de aanbodkant moet iets gebeuren om de inflatie te bestrijden, zegt Bolton. Investeringen in duurzame energieprojecten kunnen uiteindelijk de hoge energiekosten drukken. “Dit betekent dat bedrijven wellicht meer moeten investeren in hun toeleveringsketens en rekening moeten houden met de hogere arbeidskosten. Bedrijven die andere ondernemers helpen om de kosten laag te houden, zullen daarvan profiteren als de inflatie langere tijd aanhoudt.”