PGIM Fixed Income: Markt voor inflatieswaps laat drastisch dalende inflatieverwachtingen in de VS zien

PGIM Fixed Income: Markt voor inflatieswaps laat drastisch dalende inflatieverwachtingen in de VS zien

Inflatie Verenigde Staten
Inflatie (04)

PGIM Fixed Income, de $890 mrd grote wereldwijde obligatiemanager, gaat in zijn jongste weekly view onder meer in op de Amerikaanse inflatie- en renteverwachtingen. Hieronder enkele highlights.

De Fed funds futures hebben een nieuwe verhoging met 75 basispunten in september bijna volledig ingeprijsd, gevolgd door verhogingen met 50 en 25 basispunten in respectievelijk november en december, waardoor de ‘terminal rate’ van deze renteverhogingscyclus op 3,6% komt. PGIM Fixed Income vindt deze ‘eindrente’ redelijk ingeprijsd, maar de kans bestaat dat de rente in december geleidelijk wordt opgetrokken als de economische data dat rechtvaardigen.

In de aanloop naar de Amerikaanse CPI-resultaten van woensdag laat de inflatieswapmarkt zien dat de verwachtingen voor de inflatie op korte termijn drastisch zijn gedaald. De 1y1y forward inflatieswap staat momenteel op ongeveer 20 bps, tegen 55 bps enkele weken geleden. Historisch gezien dalen de huur en de 'owners' equivalent rent components' van de CPI voortdurend zodra de cyclus een hoogtepunt bereikt, en de markt lijkt op dit moment te proberen een dergelijk keerpunt in te prijzen. 

Investment Grade

Een van de opvallende kenmerken van de recente rally in Amerikaanse IG is de stabiele primaire uitgifte, die begon met de banksector en vorige week verschoof naar de techsector. Intel ($6B), Apple ($5,5B) en Meta Platforms ($10B) waren goed voor ongeveer een derde van de $62B aan totale emissies van vorige week. Meta's maakte zijn debuut op de publieke schuldmarkt, en zijn multi-tranche AA-rating aanbod werd naar verluidt geprijsd met een ‘concession’ in de buurt van 30 bps ten opzichte van vergelijkbare bedrijven, zoals Apple, Amazon en Salesforce. De opbrengst van de Meta-transactie werd gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden.

High Yield

In Europa bleef het risicosentiment verbeteren, ook al blijven de recessierisico's top-of-mind, met high yield-obligaties en -loans die opnieuw een week van sterke stijgingen noteerden, waarbij een algemeen gebrek aan primaire uitgiftes een steun blijft. Voor de vierde maand op rij waren er geen wanbetalingen in de Europese high yield obligatiemarkt, waardoor het wanbetalingspercentage over de afgelopen twaalf maanden onveranderd bleef op 0,4%.