UBS AM: Vooruitzichten China goed, ondanks tegenslagen

UBS AM: Vooruitzichten China goed, ondanks tegenslagen

Obligaties China
China (9) - Azië

Ondanks verschillende tegenslagen voor de Chinese economie, blijft het land een markt waarin beleggers op de langere termijn zeker posities moeten hebben. Dat zeggen de experts van UBS Asset Management in een vierdelig rapport. Het land zit momenteel in de transitie van bèta naar alpha beleggen en dat is voor waarde-beleggers interessant. Die trend zet zich volgende de vermogensbeheerder de komende vijf tot tien jaar door.

Naast nieuwe COVID-19-uitbraken en problemen op de Chinese vastgoedmarkt zorgt vooral de oorlog in Oekraïne voor meer volatiliteit. Nerveuze beleggers zoeken naarstig naar een uitweg en volgens de experts van UBS AM blijft dat nog wel even zo. China heeft behoefte aan een duidelijkere beleidsvoering.

Het zero tolerance-beleid met betrekking tot COVID-19 zit de groei in de weg en ook de vastgoedmarkt lijdt hieronder. Ondanks de beleidssteun voor projectontwikkelaars, zijn de schulden inmiddels torenhoog en lijdt de huizenverkoop onder het feit dat de Chinezen weinig bewegingsvrijheid hebben als gevolg van de strenge coronamaatregelen.

Positief op de langere termijn

Maar ondanks deze slechte vooruitzichten weet China in crisistijd vaak het schip te keren, zeggen de experts van UBS AM. En dus zijn de langetermijnvooruitzichten toch goed. De beleidsdoelstellingen zijn gestoeld op macro-economische factoren, zoals het verbeteren van de veiligheid, het stabiliseren van de financiële markten en het sturen op collectieve welvaart.

Dit is positief op de langere termijn, stelt UBS AM, dat erop wijst dat China de tweede economie ter wereld is en een belangrijke motor voor de wereldwijde groei. Reden waarom het land volgens de vermogensbeheerder een aparte plaats in beleggingsportefeuilles verdient, naast landen als de Verenigde Staten, Japan, Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Toch durven veel beleggers de stap naar de volksrepubliek nog niet te zetten en dat is zonde want Chinese belegginscategorieën zijn vaak nauwelijks gecorreleerd met andere regio’s en zorgen dus voor goede spreiding in beleggingsportefeuilles. Ook is China aan een snelle internationale opmars bezig en wordt het land inmiddels opgenomen in veel internationale indices.

De Chinese markt wordt bovendien voornamelijk door particuliere beleggers aangedreven, wat ene impact heeft op de volatiliteit van aandelenkoersen. Actieve managers die research inzetten om het koersverloop te analyseren profiteren daarvan. UBS AM verwacht dat het beleggen in hoogwaardige bedrijven met concurrentievoordelen op lange termijn mooie rendementen kan opleveren.

Obligaties

Ook obligaties hebben volgens UBS AM een aantrekkelijk langetermijnperspectief. De nog altijd relatief lage rentes en de lage correlatie met rentes wereldwijd stut deze visie. Op kortere termijn blijft de obligatiemarkt nog onder behoorlijke druk staan, verwachten de experts.

De Chinese export, zal relatief goed blijven presteren dit jaar, maar de vraag wereldwijd zal gaan dalen wat, samen met de wereldwijde economische vertraging, zorgt voor een rem op de economie en dit kan leiden tot een agressiever monetair beleid. Deze factoren samen werken volgens UBS AM ondersteunend voor de Chinese obligatiemarkt.

De experts zien dat China de ambitie heeft om een wereldwijd financieel centrum te worden. Momenteel maakt het land de transitie van bèta naar alpha beleggen en dat is voor waardebeleggers interessant. Die trend zet zich volgende de vermogensbeheerder de komende vijf tot tien jaar door. Ondanks dat er risico’s blijven kleven aan beleggen in China en dat recente ontwikkelingen beleggers nerveus maken zal het land op de langere termijn aantrekkelijke kansen bieden.