Nuveen: Bos- en landbouwbeleggingen passen goed in ESG-plaatje

Nuveen: Bos- en landbouwbeleggingen passen goed in ESG-plaatje

Duurzaam beleggen
Martin Davies (Nuveen)

Beleggingen in duurzaam beheerde bos- en landbouwgrond spelen een vitale rol bij de verbetering van het natuurlijke kapitaal van de wereld. Tegelijkertijd kunnen beleggers voor het verwezenlijken van hun beleggingsdoelstellingen profiteren van langetermijntrends.
 
Door Martin Davies, Global Head, Nuveen Natural Capital

 

Het World Economic Forum (WEF) schat dat 44.000 miljard dollar, oftewel meer dan de helft van het wereldwijde bbp, afhankelijk is van natuurlijk kapitaal. Maar economische ontwikkeling heeft dit kapitaal aangetast, waardoor ecosystemen en landschappen drastisch zijn veranderd. Die aantasting van de natuur brengt niet alleen de economische groei, maar ook het welzijn van mensen over de hele wereld in gevaar. Institutioneel kapitaal kan een rol spelen bij de verschuiving van niet-duurzaam grondgebruik naar meer milieu- en mensvriendelijke opties.

 

Duurzaam beheerde productiebossen zijn van vitaal belang voor de wereldeconomie.

 

Van oudsher waren bossen altijd in handen van de overheid, rijke families en bedrijven. Pas 35 jaar geleden kwam daar verandering in. Institutionele beleggers kregen meer speelruimte. Dat is de reden dat sommigen de sprong waagden en bossen opkochten. Er was nauwelijks concurrentie in de markt en het schortte ook aan kennis over de beleggingscategorie. Dat legde de eerste beleggers geen windeieren: de eerste tien jaar leverden bossen een rendement op van 20%. Naarmate het aantal investeerders toenam en de markt de voordelen van de asset class beter ging inzien, daalden de rendementen. De afgelopen tien jaar noteerde de NCREIF, de financiële benchmark voor bosbouwinvesteringen, een rendement van ongeveer 5%.

Kwantificeerbare klimaatvoordelen

Duurzaam beheerde productiebossen zijn van vitaal belang voor de wereldeconomie. Hout is immers een (recyclebare) grondstof die gebruikt wordt in tal van sectoren en voor tal van doeleinden. Bevolkingsgroei en toenemende welvaart wakkeren die vraag verder aan. De verwachte economische groei ligt momenteel het hoogst in opkomende markten als India en China. Hierdoor stijgt daar de vraag naar duurzaam geproduceerd hout, maar dit geldt ook voor de VS en de EU.

Het vermogen van bomen om CO2 vast te houden en op te slaan, wordt steeds meer op waarde geschat. Bossen zorgen voor de opslag van een vijfde van alle broeikasgassen en herbergen twee derde van alle plant- en diersoorten. Het natuurlijke vermogen van bomen om CO2 vast te houden en op te slaan, is momenteel de enige bewezen en schaalbare methode om broeikasgasemissies uit de lucht te verwijderen. Naarmate de vraag naar CO2-arme bouwmaterialen en duurzame productiemiddelen toeneemt, zal ook de vraag naar hout uit duurzaam beheerde bossen stijgen. Jaarlijks absorberen bossen ongeveer 2,6 miljard ton CO2. Dat is een derde van de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. En de CO2 die bomen uit de lucht halen, kunnen ze bovendien een eeuw of zelfs langer opslaan. Bovendien heeft bosbouw als beleggingscategorie de laagste gemiddelde CO2-intensiteit of netto CO2-uitstoot per belegde euro. Dit geldt in vergelijking met zowel alternatieve als traditionele assetklassen.

 

Het natuurlijke vermogen van bomen om CO2 vast te houden en op te slaan, is momenteel de enige bewezen en schaalbare methode om broeikasgasemissies uit de lucht te verwijderen.

 

Nu er steeds meer klimaatmaatregelen bij komen, neemt de omvang van duurzaam beheerde bossen gelukkig toe. Steeds meer beleggers onderkennen ook dat bosbouw kwantificeerbare klimaatvoordelen biedt. Door het natuurlijke vermogen van bomen om CO2 vast te houden en op te slaan, worden deze voordelen steeds vaker op hun waarde geschat. Het gevolg is dat de productie van duurzaam beheerde bossen aanzienlijk groeit.

Goed beheer

Naast houtbouw voor ontelbare producten, zijn bomen ook een belangrijke bron voor biobrandstof en biogas. Bovendien zijn goed beheerde bossen belangrijk voor het behoud van onze flora en fauna, het verbeteren van de grondwaterhuishouding en de bescherming van landschapswaarden. Het planten van bomen is wereldwijd populair geworden. Bedrijven kunnen zo hun CO2-uitstoot compenseren en hun steentje bijdragen aan het bestrijden van de klimaatverandering en de waterschaarste. Het is echter wel belangrijk dat die bossen goed beheerd worden. Het ongebreideld aanplanten van bossen mag niet ten koste gaan van schaarse landbouwgrond. Het bedrijven van duurzame landbouw wint gelukkig in snel tempo aan terrein. Het gebruik van (mobiele) zonne-energiestations als alternatief voor dure en vervuilende diesel-aggregaten om gewassen te irrigeren, is al een enorme stap voorwaarts.

Beleggen in landbouwgrond en bosbouw geeft beleggers niet alleen zicht op een stabiel rendement. De prijzen van hout en voedsel stijgen meestal mee met de inflatie. Een belangrijke reden hiervoor is dat een deel van het beleggingsrendement wordt gegenereerd door biologische groei. En dat heeft niets te maken met marktfluctuaties. Het rendement uit verkoop van landbouw en houtproducten bedroeg de afgelopen jaren in de Verenigde Staten circa 4%, in Australië zelfs meer dan 5%. De prijzen van hout bewegen niet zo sterk mee met de ontwikkelingen op financiële markten, zoals bij aandelen of obligaties wel het geval is. Dus als de aandelenmarkten het even laten afweten, hoeft dat voor bosbouwbeleggingen niet te gelden. Die twee voordelen, diversificatie en inflatiebescherming, zijn ook van toepassing op landbouwgrondbeleggingen.

 

Het ongebreideld aanplanten van bossen mag niet ten koste gaan van schaarse landbouwgrond.

 

Beleggerstaak

Beleggers in bosbouw en landbouw dragen dus actief bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zoals het naar beneden brengen van de temperatuur en het voeden van de wereld. Volgens de Verenigde Naties krimpt het bosareaal wereldwijd met 4,7 miljoen hectare per jaar. Sinds 1990 is wereldwijd 178 miljoen hectare bos verloren gegaan. Daarom worden bestaande bossen in toenemende mate beschermd tegen ontbossing en voor het broodnodige behoud van de biodiversiteit. Erosie is de voornaamste oorzaak van het wereldwijde verlies van fosfor in landbouwgrond. Daarmee bedreigt dit proces de toekomstige wereldvoedselvoorziening, terwijl het tegelijkertijd het oppervlaktewater vervuilt.

Met de groei van de wereldbevolking, verschuivingen in demografische ontwikkelingen en de afname van de hoeveelheid bruikbare grond is er een schone taak weggelegd voor beleggers om de voedselvoorziening veilig te stellen en duurzame bosbouw te garanderen.

 

IN HET KORT

Door de bevolkingstoename zal er meer behoefte zijn aan voedsel, vezels en hout.

Voedselzekerheid, biodiversiteit en CO2-opslag komen in gevaar door slechte bodemkwaliteit.

Aan beleggers de schone taak om duurzame bosbouw aan te moedigen.

Bosbouw als beleggingscategorie kent de laagste gemiddelde CO2-intensiteit per belegde euro.

Bijlagen