BlackRock: Oorlog Oekraïne raakt vooral financials- en Europese aandelen-ETF’s

BlackRock: Oorlog Oekraïne raakt vooral financials- en Europese aandelen-ETF’s

ETF's Oorlog Oekraïne
Koersgrafiek (08) koers pijl omlaag daling crisis

Ondanks de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari is de wereldwijde instroom in ETF’s afgelopen maand uitgekomen op $ 99,6 miljard, blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock. Dat is een flinke toename ten opzichte van januari, toen er $ 74,4 miljard in ETF’s stroomde.

Fixed income-ETF’s startten het jaar slecht met een uitstroom, maar trokken in februari weer een begrag van $ 16,0 miljard aan nieuw kapitaal aan. Ook aandelen-ETF’s hadden een goede maand met een instroom van $ 75,5 miljard, bijna $ 7 miljard meer dan in januari. Inmiddels ziet BlackRock dat beleggers vooral Europese aandelen-ETF’s beginnen te mijden.

De oorlog in Oekraïne had al wel invloed op financials-ETF’s, die kampten in februari uiteindelijk met een uitstroom van $ 1,3 miljard. De instroom in energie-ETF’s bleef met $ 3,1 miljard stabiel. Februari was een goede maand voor grondstoffen-ETF’s, die met een instroom van $ 6,5 miljard op het hoogste niveau sinds juli 2020 uitkwamen. Dit kwam vooral door de trek naar goud-ETF’s.