Capital Group: Voorkeur gaat uit naar perifere Europese staatsobligaties

Capital Group: Voorkeur gaat uit naar perifere Europese staatsobligaties

Obligaties
Euro staatsobligaties geld monetair beleid.png

In de driemaandelijkse beschouwing van de internationale obligatiemarkten laat Capital Group zich positief uit over perifere Europese staatsobligaties. In Nederlandse en Franse staatsobligaties blijft de vermogensbeheerder onderwogen.

Capital Group verwacht dat de groei in Europa robuust blijft. “De belangrijkste economieën van Europa herwinnen eerder dan verwacht hun bbp-niveau van voor de pandemie, mede dankzij de aanhoudende begrotingssteun”, aldus de vermogensbeheerder. “De deltavariant van COVID-19 blijft weliswaar een risico en kan het herstel ondermijnen. Maar regeringen lijken niet geneigd om opnieuw strenge beperkingen op te leggen.”

“De recente inflatiepiek in Europa kan hardnekkiger zijn dan eerder verwacht. Bedrijven melden nu extreem lage voorraden. Normaal zouden die lage voorraadniveaus tot een aanzienlijke productieverhoging moeten leiden. Maar er is sprake van onder meer een tekort aan grondstoffen en arbeidskrachten. Dat laatste kan de lonen sneller doen stijgen, hetgeen mogelijk een beleidsreactie uitlokt.”

Capital Group verwacht dat het monetaire beleid soepel zal blijven gezien de nieuwe inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) en haar strengere renteprognoses. “De ECB probeert de fouten van 2008 en 2011 te vermijden, toen ze de rente voortijdig verhoogde. De ECB heeft de aankoop van activa losgekoppeld van de rente en zal die rente pas verhogen als er duidelijk bewijs is dat de inflatie stevig is verankerd. De ECB erkent nu wel de opwaartse risico's voor haar laatste inflatieprognose, wat de afbouw van haar nood-opkoopprogramma kan bespoedigen.”

Volgens de vermogensbeheerder blijven er kansen op de Europese obligatiemarkten, zij het op selectieve basis. “Wij blijven de voorkeur geven aan perifere Europese staatsobligaties gezien de robuuste economische groei en de positieve technische vooruitzichten. Capital Group ziet ook kansen in Deense gedekte obligaties, die aantrekkelijke waarderingen en sterke fundamentals bieden. Wij blijven onderwogen in semi-kernstaatsobligatiemarkten zoals Frankrijk en Nederland vanwege de weinig inspirerende waarderingen en de beperkte neerwaartse bescherming in een klimaat van risicoafbouw.”