Enterprise Ireland: Nederland grootste exportmarkt voor Ierland in de Eurozone

Enterprise Ireland: Nederland grootste exportmarkt voor Ierland in de Eurozone

Eurozone
Nederland.jpg

Ierse bedrijven vestigden in 2020 een export van €1,7 miljard naar Nederland, een stijging van 8% ondanks een moeilijk pandemiejaar. Daarmee is Nederland nu de grootste exportmarkt van Ierland in de Eurozone.

Dat blijkt uit cijfers van Enterprise Ireland, het agentschap voor handel en innovatie van de Ierse overheid, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en groei van Ierse bedrijven in wereldmarkten. In navolging van COVID-19 en Brexit blijken de krachtige handelsbetrekkingen tussen Ierland en Nederland dus bijzonder crisisbestendig te zijn.

Groeiende Ierse voetprint in Nederlandse markt

Als handelspartner maakt Ierland een belangrijke impact op de Nederlandse economie. Zo  creëren Ierse bedrijven volgens de laatste cijfers meer dan 16.000 banen in Nederland.1 In 2020 hebben ook veel nieuwe Ierse bedrijven zich gevestigd in de Nederlandse markt, met name binnen de bouw, ICT en biomedische wetenschappen. De Ierse activiteit in de Nederlandse market varieert van nieuwe vestigingen zoals Dabl, ontwikkelaar van online beheersystemen voor hart- en vaatziekten, die onlangs hun eerste deal in Nederland ondertekenden – tot Ierse bedrijven die al lang actief zijn op de Nederlandse markt, zoals AMCS, een cleantech software provider die inmiddels meer dan 200 Nederlandse bedrijven bedient.

Nick Marmion, Directeur bij Enterprise Ireland in de Benelux zei: “Nu economieën wereldwijd herstellen van COVID-19, zijn internationale handel en samenwerking van essentieel belang. Deze exportresultaten laten zien wat een belangrijke handelspartner Nederland is van Ierland en wat voor significante economische impact Ierse bedrijven maken op de Nederlandse markt. Ierse bedrijven hebben een immens vertrouwen in Nederland en investeren hier in toenemende mate. Enterprise Ireland kijkt ernaar uit om de handelsrelatie tussen onze twee landen de komende jaren verder te versterken en samen te werken aan grensoverschrijdende uitdagingen zoals het herstel van de pandemie, digitalisering en klimaatverandering’’.

Kieran McBrien, Senior Vice-President of International Business Development bij Novaerus zei: ‘’De inspanning die Enterprise Ireland levert om ons te helpen met het internationaliseren van onze activiteiten, onder andere door het delen van relevante contacten en marktinzichten, is gewoon fantastisch. Doordat Enterprise Ireland de Nederlandse markt als geen ander kent, zijn zij voor ons als Iers bedrijf een grote hulp bij het vestigen van onze luchtdesinfectietechnologie in Nederland.’’

1Central Statistics Office Ireland Outward Foreign Affiliates Statistics 2019 - CSO - Central Statistics Office