Monex: EURUSD breekt neerwaarts door 1,17 na Powell’s hawkish signalen

Monex: EURUSD breekt neerwaarts door 1,17 na Powell’s hawkish signalen

Valuta Dollar
Geld dollar.jpg

De EURUSD is neerwaarts door de 1,17 doorgebroken na Powell’s hawkish signalen. Hieronder volgt een kort commentaar van Ima Sammani, Valuta-analist bij Monex Europe op de persconferentie van Jerome Powell, Voorzitter van de Fed, naar aanleiding van het rentebesluit van de Fed.

Hoewel markten niet verwacht hadden dat Powell details over de QE taper tijdlijn van de Fed zou onthullen, werden ze positief verrast door de bevestiging dat er brede steun voor de timing en het tempo van het afbouwen van het opkoopprogramma is, dat medio 2022 zou moeten eindigen.

Waar de dot plot voorafgaand aan de persconferentie vooral als dovish werd gezien, vanwege de kleine aanpassingen in de 2022-vooruitzichten, wordt het algehele besluit van de Fed door markten juist als hawkish opgevat door het hogere tempo waarin het opkoopprogramma zal worden afgebouwd. Hierdoor ontstaat er een ruimte tussen de laatste opkopen en de eerste verwachte renteverhoging. Als de arbeidsmarkt- en inflatiecijfers in die periode meevallen, vergroot dit de kans op een eerdere renteverhoging. Door dit besef kon de korte obligatierente van 1% naar 2% stijgen en de dollar aansterken.

De volgende stap voor markten zal zijn om te achterhalen welke Fed-beleidsmakers hun stemgedrag hebben veranderd ten aanzien van de verwachte eerste renteverhoging in 2022. Daarnaast zullen zij de voorwaarden beoordelen die nodig zijn om de rentevooruitzichten voor 2023 en 2024 werkelijkheid te laten worden. Onze verwachting blijft dat Powell in november het eerste officiële taper signaal geeft.