BlackRock: iShares Fixed Income ETF-reeks uitgebreid met nieuw ESG UCITS-fonds

BlackRock: iShares Fixed Income ETF-reeks uitgebreid met nieuw ESG UCITS-fonds

ETF's ESG
Vermogensgroei.jpg

De toenemende vraag van beleggers naar ESG in obligatieportefeuilles, jaagt de overgang van traditionele vastrentende ETF's naar duurzame posities aan. BlackRock lanceert daarom het iShares Global Aggregate Bond ESG UCITS ETF (AGGE), dat beleggers een ESG-versie biedt van het iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF.

Het fonds, dat de Bloomberg MSCI Global Aggregate Sustainable and Green Bond SRI Index volgt, biedt brede en gediversifieerde toegang tot de wereldwijde obligatiemarkt in 70 landen en meer dan 30 valuta's. AGGE biedt een verbeterd duurzaamheidsprofiel ten opzichte van de Bloomberg Global Aggregate Index, terwijl wordt gestreefd naar een vergelijkbaar risico-rendementsprofiel.

De index hanteert een best-in-class benadering van duurzaam beleggen met een reeks criteria op het gebied van ESG en sluit emittenten uit met een MSCI ESG-rating lager dan BBB. Ook worden staats- en overheidsgerelateerde obligaties uitgesloten op basis van de VN-sanctielijst, wat resulteert in een obligatie-universum van 20.000 effecten tegenover 27.000 in de moederindex. De index streeft daarnaast naar een meetbare milieu-impact door ten minste 10% van haar marktwaarde toe te wijzen aan effecten die als groene obligaties zijn aangemerkt.

Brett Olson, Head of Fixed Income iShares in EMEA voor BlackRock: "Nu de verschuiving naar duurzaam beleggen versnelt, is er meer vraag vanuit alle klantsegmenten naar een duurzame wereldwijde geaggregeerde blootstelling. Veel beleggers die hun vastrentende allocaties aanpassen, kiezen voor indexering vanwege de diversificatie, transparantie en efficiëntie die ETF's bieden. Wij zijn van mening dat de iShares Global Aggregate Bond ESG ETF tegemoet komt aan de behoefte van beleggers aan een gediversifieerde wereldwijde vastrentende bouwsteen met een investment grade rating, die tegelijkertijd betere duurzaamheidskenmerken biedt."

Het fonds geeft klanten een kostenefficiënte manier om direct toegang te krijgen tot de wereldwijde obligatiemarkt, waarbij beleggers via één transactie toegang kunnen krijgen tot bijna 20.000 obligaties van 3000 emittenten tegen een kostenratio van 0,10%. AGGE wordt ook aangeboden in meerdere valuta hedge share classes.

BlackRock verwacht dat 70% van zijn fondslanceringen en -herpositioneringen in 2021 in Europa een artikel 8 of 9 SFDR-label zullen hebben. Dit nieuwe fonds valt onder artikel 8.