T. Rowe Price: Crypto’s transformeren kapitaalmarkten

T. Rowe Price: Crypto’s transformeren kapitaalmarkten

Bitcoin
bitcoin crypto (3).png
  • T. Rowe Price heeft de ontwikkeling van cryptocurrencies al vroeg op de voet gevolgd. 
  • Hoewel T. Rowe Price momenteel niet belegt in cryptovaluta's, hebben crypto’s een impact op de kapitaalmarkten. Reden voor T. Rowe Price’s beleggings- en technologieteams om hun research naar crypto’s te intensiveren.
Of beleggers het nu leuk vinden of niet, cryptovaluta hebben een impact op hun beleggingsportefeuilles. De immense omvang van het crypto-ecosysteem en de ontwrichtende effecten ervan zijn voelbaar op alle kapitaalmarkten. 
 
T. Rowe Price heeft de ontwikkeling van cryptovaluta en de technologie die erachter zit, al vroeg en op de voet kunnen volgen. Haar financiële analisten hebben het potentieel gezien voor banken om nieuwe technologie toe te passen die bankieren sneller en veiliger maakt, terwijl ze ook de voortdurende ontwrichting in mobiele betalingen en fintech in de gaten houden. Haar retailanalisten kijken hoe cryptocurrency de aankoop van goederen of diensten vorm zou kunnen geven. En haar technologie- en andere sectorteams hebben gezien hoe bedrijven - zowel grote, gevestigde bedrijven als kleine start-ups – distributed ledger-technologie aan het werk zetten in de gezondheidszorg, cloud computing, cybersecurity en supply chain management, naast vele andere toepassingen. Deze ontwikkelingen beïnvloeden de beleggingsrisico's en -kansen.
 
T. Rowe Price meent dat blockchain en de technologie achter cryptovaluta's een aanzienlijk economisch potentieel hebben. De Amerikaanse vermogensbeheerder belegt niet in crypto’s. De mandaten die T. Rowe Price voor klanten beheert, zijn niet geschikt om in crypto’s te beleggen, vooral gezien het buitengewone niveau van speculatie en volatiliteit in veel cryptomarkten. Niettemin hebben crypto’s een impact op de kapitaalmarkten. 
 
Een transformerende technologie 
De specialisten bij T. Rowe Price zijn het erover eens dat crypovaluta's niet op korte termijn traditionele valuta's zullen verdringen bij de meeste retailtransacties, vooral niet in grote, ontwikkelde markten. Gedecentraliseerde systemen zijn van nature trager. Het vertrouwen in gecentraliseerde munten is in veel opkomende markten echter aan het afbrokkelen, en recente tekenen van inflatie stimuleren meer interesse in crypto-alternatieven. 
 
Bezorgdheid over privacy en de vrijheid van overheidscontrole stimuleren ook de belangstelling voor crypto’s. Zoals een van de internationale economen van T. Rowe Price het stelt: “Sommige mensen vinden het prettig om iets te bezitten dat geen enkele centrale autoriteit kan manipuleren of devalueren." Natuurlijk willen sommige gebruikers privacy om illegale activiteiten te verbergen, maar vele anderen voelen zich gewoon aangetrokken tot een systeem dat buiten de controle van de overheid ligt. 
 
T. Rowe Price houdt nauwlettend in de gaten hoe overheden reageren op de crypto-revolutie - al zijn de regelgevers vooralsnog vooral bezig ‘hun potloden aan het slijpen’. De keuze van overheden om crypto’s streng te reguleren of zelfs volledig te verbieden, vormt een risico voor beleggers, maar duidelijkheid over regelgeving kan ook kansen bieden. Goed gereguleerde cryptovaluta's zouden minder volatiel en milieuvriendelijker kunnen worden. Recente ransomware-aanvallen waarbij betalingen in cryptovaluta's worden geëist, vestigen de aandacht van de regelgevers op deze kwestie. 
 
Intussen onderzoeken veel centrale banken ook of ze hun eigen digitale valuta's kunnen ontwikkelen. Digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) hebben misschien niet de privacyvoordelen van cryptovaluta's, maar ze beloven wel de financiële inclusie te bevorderen - ze stellen ‘niet-banken’ in staat om transacties uit te voeren met een smartphone of een digitale kaart.
 
Er zijn al zo'n 1.000 verschillende digitale munten in omloop, en een shake-out is waarschijnlijk onvermijdelijk, vooral omdat de speculatie in cryptobeleggingen als een teken van toenemende speculatie op de markten kan worden gezien. Maar net zoals de implosie van prominente internetbedrijven niet het einde betekende van het internet, hoeft de potentiële ondergang van prominente digitale tokens niet het einde te betekenen van cryptovaluta's. Wij verwachten dat het nog jaren zal duren voor het landschap zich ontvouwt, en we zijn ons ervan bewust dat de technologieën en tokens die de toekomst zullen domineren misschien nog niet eens bestaan. 
 
Wat ook de risico's en mogelijkheden van crypto mogen zijn, de omvang ervan - ongeveer 1 biljoen dollar en momenteel ongeveer evenveel als de markt van de bedrijfsobligaties van de opkomende markten - pleit ervoor om ze serieus te beschouwen als een beleggingscategorie.