San Lie: Laten we die dominosteen niet omgooien

San Lie: Laten we die dominosteen niet omgooien

Duurzaam beleggen Klimaatverandering ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors

Normaal gesproken citeer ik niet graag uit nog niet gepubliceerd werk, maar de uitkomsten van het recent gelekte IPCC-rapport zijn dusdanig alarmerend dat elke seconde telt. We kunnen niet wachten op weer een (klimaat)top waar eindeloos vergaderd, gesoebat en onderhandeld wordt over doelstellingen. We moeten nu handelen!

Vorige week publiceerde het Franse persbureau AFP stukken uit het uitgelekte klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Dit kennisinstituut van de Verenigde Naties monitort de klimaatveranderingen wereldwijd en werkt op dit moment aan haar Zesde Assessment Report (AR6).

De conceptconclusies liegen er niet om. Tot nu toe gingen we ervan uit dat de opwarming van de aarde met 1,5 graad nog wel acceptabel was. Dat is niet het geval, schrijven de onderzoekers van het IPCC.

Onomkeerbare gevolgen

Deze opwarming heeft al ‘onomkeerbare‘ gevolgen voor de wereld. Het toekomstbeeld op de aarde dat wordt geschetst, is allesbehalve rooskleurig. De opwarming zal leiden tot grote tekorten aan schoon drinkwater, ondervoeding, het versneld uitsterven van planten- en diersoorten en grote groepen klimaatvluchtelingen.

Bij 1,5 - 2 graden opwarming treedt er een doemscenario op: 300 tot 400 miljoen extra inwoners van steden die worden blootgesteld aan watertekorten en nog eens 400 miljoen mensen die krijgen te maken met extreme hittegolven.

De stijgende zeespiegel zal leiden tot frequente vloedgolven, waardoor kuststeden bedreigd zullen worden. En, nog veel meer dieren- en plantensoorten zullen het loodje leggen. Ik werd er stil van, zeker toen ik ook nog las dat dit moment van opwarming veel dichterbij is dan we ons realiseren.

Tipping points

Ik zocht in het rapport naar een uitweg. De IPCC refereert in het rapport naar de ‘tipping points’ ofwel kantelpunten, waarbij de natuur zich niet meer kan herstellen en er een domino-effect aan negatieve effecten optreedt.

Zo zorgen stijgende temperaturen voor het smelten van de permafrost in het Noordpoolgebied, waarbij methaan (een krachtig broeikasgas) vrijkomt, wat vervolgens weer leidt tot een verdere verwarming van de aarde.

We weten allemaal wat er gebeurt als je een eerste dominosteen omgooit; dan is er geen houden meer aan en gaan ze stuk voor stuk om. We moeten deze tipping points dus echt zien te voorkomen, willen we de volgende generaties een leefbare en gezonde toekomst overdragen.

Beste lezers, concullega’s en beleggingsvrienden: ik hoop dat u zich aangesproken voelt, ik hoop dat u zich hier mede verantwoordelijk voor voelt, en ik hoop (vooral) dat u hier iets aan wilt doen.

Wacht niet af

Kunnen wij hier met z’n allen afspreken dat we met onze beleggingsportefeuilles in 2030 klimaatneutraal zijn? En niet pas in 2050. Voor de snelle rekenaars: het jaar 2050 is namelijk pas over 29 jaar.

Op dat moment zijn veel van de CEO’s, politici en bestuurders die nu roepen dat ze in 2050 klimaatneutraal zijn, allang met pensioen. Dit betekent feitelijk dat men niet zelf de verantwoordelijkheid neemt dit probleem op te lossen, maar het aan hun kinderen en kleinkinderen over laat.

Sorry, maar dat is mijn eer te na. Laten we dus niet wachten op al die ‘ambitieuze’ overheden en bedrijven die hun best gaan doen om ergens ‘om en nabij 2050’ klimaatneutraal te zijn.

Laten we deze investeringen meteen inruilen voor bedrijven en overheden die wel hun verantwoordelijkheid nemen en hun best doen hun klimaatimpact zo veel mogelijk te verkleinen. Doet u mee? Ik reken op u!

San Lie is Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.