ABP: Duurzaam beleggingsbeleid wordt ambitieuzer en scherper

ABP: Duurzaam beleggingsbeleid wordt ambitieuzer en scherper

Duurzaam beleggen ESG
Duurzaam (3).jpg

Het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid van ABP moet ambitieuzer en de uitvoering ervan scherper. Dat meldde Corien Wortmann, Bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, vrijdagmiddag bij een manifestatie van bezorgde ABP-deelnemers in Amsterdam.

In de komende maanden zal ABP de ambities in het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid verhogen om in 2022 met de uitvoering te starten. ABP zal dit in nauwe samenwerking met pensioenuitvoerder APG doen.

Partijen die betrokken waren bij de totstandkoming van het huidige beleid (NGO’s, deelnemers en andere betrokkenen) betrekt ABP bij het herijken van het beleid. Ook laat ABP zich adviseren door een recent aangekondigde commissie van drie hoogleraren.

Voorzitter Corien Wortmann-Kool: 'Het ABP beleggingsbeleid stelt drie transities centraal: klimaat en energie; circulair en biodiversiteit, en digitalisering. Daarmee kunnen we onze deelnemers een goed pensioen in een betere wereld bieden. De richting is goed, maar de ambitie moet omhoog. We willen aanjager zijn van de energietransitie, maar dat komt onvoldoende uit de verf. We komen met nieuwe doelen om bij te dragen aan het klimaatakkoord van Parijs, en kijken samen met APG hoe de uitvoering van ons beleid ambitieuzer kan.'

Volgens haar deelt ABP de zorg van de deelnemers van de manifestatie, maar dat direct uit 'fossiel' gaan niet de oplossing is. 'ABP wil bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. Dat moeten we ook daadwerkelijk laten zien en dat moet beter. We zullen ons aandeel in fossiel verder afbouwen. Dit alles gaan we de komende tijd concreet invullen.'

Het pensioenfonds kondigt verder aan dat het energiebedrijven strenger gaat beoordelen op hun klimaatinspanningen. ABP had al de ambitie meer te beleggen in duurzame energie. Bovendien bouwt het pensioenfonds beleggingen in bedrijven af die meer dan 30% van hun omzet uit kolenmijnen of 20% uit teerzand halen.

ABP heeft voor 2030 de ambitie niet meer direct te beleggen in kolen voor de productie van elektriciteit zonder CO2 -afvang in OESO-landen. In niet-OESO-landen wil het pensioenfonds dit soort beleggingen aanzienlijk verminderd hebben. Daarnaast wordt onverminderd ingezet op de verdere verlaging van de CO2-voetafdruk van de aandelenportefeuille. Eind 2020 bereikte ABP 40% reductie ten opzichte van 2014.