CDP: Robeco, Candriam, Axa en Amundi bovenaan ranglijst groene fondsen

CDP: Robeco, Candriam, Axa en Amundi bovenaan ranglijst groene fondsen

Duurzaam beleggen
Award.jpg

Twintig actief beheerde aandelenfondsen van zestien vermogensbeheerders worden vandaag onderscheiden als de fondsen met de beste milieuprestaties op de CDP Europe Awards, georganiseerd door de Europese Investeringsbank.

Non-profitorganisatie CDP duidt binnen vier fondsencategorieën vijf laureaten aan: Europese aandelen, wereldwijde aandelen, aandelen uit opkomende markten en Amerikaanse aandelen. Deze rangschikking is gebaseerd op Climetrics, een klimaatscore voor fondsen die berekend wordt door CDP, de grootste database ter wereld voor milieuprestaties van bedrijven, in samenwerking met ISS-ESG.

In de categorie van de wereldwijde aandelen en de Europese aandelen krijgen alle winnaars de beste score van '5 blaadjes', terwijl de hoogste score voor aandelenfondsen uit opkomende markten en Amerikaanse aandelenfondsen '4 blaadjes' is.

Elke maand verleent Climetrics een klimaatscore aan 20.000 wereldwijde fondsen – circa een derde van de totale wereldwijde markt voor gemeenschappelijke beleggingsfondsen. Die rating, gaande van 1 blaadje tot 5 blaadjes, kan gratis worden opgezocht op de website van CDP. Elke belegger kan aan de hand van die score fondsen zoeken die goed gepositioneerd zijn in de overschakeling naar een koolstofarme, waterveilige en ontbossingsvrije economie.

In de EU hadden duurzame fondsen in 2020 een beheerd vermogen van 1.000 miljard dollar, in vergelijking met een bedrag van slechts 179 miljard dollar in de VS.[2]

Resultaten van de Climetrics Fund Awards

Vermogensbeheerders RobecoCandriamAmundi en La Banque Postale Asset Management hebben elk twee bekroonde fondsen, terwijl de Franse vermogensbeheerders ruim een derde van alle awards in de wacht slepen. Daaruit blijkt duidelijk de toonaangevende rol van Franse beleggers en vermogensbeheerders in de overschakeling naar een koolstofarme economie met meer respect voor de natuurlijke reserves. In de categorie Amerikaanse aandelen gingen vier van de vijf awards naar Europese vermogensbeheerders.

Climetrics Fund Awards 2021

De awards worden vandaag uitgereikt tijdens de CDP Europe Awards, een belangrijk event georganiseerd door CDP en de Europese Investeringsbank, en geproduceerd door Euronews, de meest bekeken nieuwszender van Europa.

Nico Fettes, Head of Product Development van CDP Europe:

"Climetrics wil de transparantie over de milieuprestaties van fondsen vergroten. Op die manier kan de sector zijn verantwoordelijkheid nemen in de overschakeling naar een koolstofneutrale economie die de natuurlijke reserves niet verder aantast. Er moet dringend sneller kapitaal verschuiven naar die bedrijven met een duurzaam bedrijfsmodel en met een duidelijk plan voor de overschakeling, in overeenstemming met een opwarming van 1,5 °C. De laureaten van de Climetrics Fund Awards vormen de beste beleggingsinstrumenten voor beleggers die een duurzame belegging zoeken of die een rol willen spelen in de overschakeling naar een koolstofarme samenleving."

Climetrics selecteert de beste fondsen binnen hun universum, gaat na hoe goed de bedrijven in hun portefeuille informatie delen over belangrijke risico's en kansen in verband met klimaatverandering, waterveiligheid en ontbossing en berekent hoe goed ze die risico's en kansen beheren. Voor de financiële markten zijn dat belangrijke aandachtspunten geworden. Climetrics evalueert ook de governance van de vermogensbeheerder op vlak van klimaat en beleggingsbeleid. 

De score legt de nadruk op het financiële aspect van de overschakeling: fondsen die beleggen in groene technologieën of in bedrijven die belangrijke risico's in verband met klimaat, water en bossen goed beheren, krijgen een betere score. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven uit sectoren die op dat vlak een aanzienlijke impact hebben en die een wetenschappelijk onderbouwd streefdoel hebben om hun uitstoot te verminderen in overeenstemming met de 1,5 °C-doelstelling.

Dankzij die benadering kunnen beleggers eenvoudig gediversifieerde fondsen vinden met goede milieuprestaties en stroomt er sneller kapitaal naar de transitie naar een koolstofarme samenleving.

Alle fondsen met een topscore (5 blaadjes) worden beheerd door vermogensbeheerders die blijk geven van sterke klimaatactie via hun deelname aan collectieve geëngageerde initiatieven van de bedrijfswereld en een goede informatieverschaffing over klimaatgebonden aangelegenheden.

Vijf van de zes bekroonde beheerders – AXA IM, Handelsbanken, Nordea, Robeco en Schroders – nemen deel aan het nieuwe Net Zero Asset Managers-initiatief, een groep met een vermogen van 9.000 miljard dollar die zich inzet om tegen 2050 in hun portefeuilles een nettonuluitstoot van broeikasgassen te realiseren. 

De meeste winnende fondsen beleggen in die bedrijven die aan CDP de beste gegevens verstrekken over klimaat, bossen en water, die blijk geven van een algemeen besef van milieurisico's, die zich wetenschappelijk onderbouwde streefdoelen stellen en die willen overschakelen naar 100% hernieuwbare energie.

Dit is de derde editie van deze fondsenawards op basis van de Climetrics-ratings en de eerste keer dat ook Amerikaanse aandelenfondsen in aanmerking zijn genomen.

[1] Gegevens per december 2020. EFAMA

[2] https://www.bloombergquint.com/markets/u-s-falls-further-behind-europe-in-fast-growing-esg-market