ABN AMRO MeesPierson: merendeel actieve beleggers ziet coronacrisis als kans

ABN AMRO MeesPierson: merendeel actieve beleggers ziet coronacrisis als kans

Vermogensbeheer
Vermogensgroei.jpg

Experts rekenen in documentaire ‘Het geheim van succesvol beleggen’ af met hardnekkige misverstanden over beleggen. 

Veel Nederlanders schrikken er voor terug om te beleggen. Niet in de laatste plaats omdat er veel vooroordelen en misverstanden over beleggen bestaan. Om deze mythes door te prikken, is dinsdag 1 september bij RTLZ de documentaire ‘Het geheim van succesvol beleggen’ van ABN AMRO te zien. Hierin rekenen experts af met een aantal hardnekkige misverstanden en zetten zij uiteen hoe je je vermogen kunt laten groeien door verstandig te beleggen. Dat doen ze onder meer aan de hand van uitkomsten uit onderzoek dat in opdracht van ABN AMRO MeesPierson onder 1.025 Nederlanders is verricht.

Onderzoek ABN AMRO MeesPierson: merendeel actieve beleggers ziet coronacrisis als kans.

Experts rekenen in documentaire ‘Het geheim van succesvol beleggen’ af met hardnekkige misverstanden over beleggen. Veel Nederlanders schrikken er voor terug om te beleggen. Niet in de laatste plaats omdat er veel vooroordelen en misverstanden over beleggen bestaan. Om deze mythes door te prikken, is dinsdag 1 september bij RTLZ de documentaire ‘Het geheim van succesvol beleggen’ van ABN AMRO te zien. Hierin rekenen experts af met een aantal hardnekkige misverstanden en zetten zij uiteen hoe je je vermogen kunt laten groeien door verstandig te beleggen. Dat doen ze onder meer aan de hand van uitkomsten uit onderzoek dat in opdracht van ABN AMRO MeesPierson onder 1.025 Nederlanders is verricht.

Uit het onderzoek van ABN AMRO MeesPierson blijkt dat er veel verschillen zijn tussen beleggers en niet-beleggers, als je kijkt naar bijvoorbeeld risico-inschatting. Wat veel Nederlanders bijvoorbeeld niet weten, is dat beleggen veel minder risicovol kan zijn dan zij denken en uiteindelijk ook meer kan opleveren dan sparen. Zo vindt 6 op de 10 van de niet beleggende Nederlanders beleggen in vergelijking met sparen zelfs gevaarlijk en voor ruim de helft staat beleggen gelijk aan gokken.

“Veel Nederlanders hebben van huis uit het idee dat sparen veiliger is dan beleggen, maar deze vergelijking gaat niet langer op”, zegt Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar Financiële Markten aan de Erasmus Universiteit en lid van het Beleggingscomité van ABN AMRO. “Zeker niet nu de rentevergoeding op spaartegoeden de inflatie niet langer compenseert en het er niet naar uitziet dat de spaarrente op korte termijn weer gaat stijgen. In de documentaire laten we zien dat beleggen niet per definitie risicovol is, maar juist ook verstandig kan zijn. Het levert op de lange termijn namelijk veel meer rendement op, zolang je maar weet wat je doet, het hoofd koel kan houden en het risico kan dragen.”

Beleggen in tijden van corona

Veel mensen schrikken juist nu terug om te gaan beleggen. Maar naarmate zij over meer kennis en ervaring beschikken, zien zij minder beren op de weg. Zo blijkt uit het onderzoek dat 60 procent van de actieve beleggers de coronacrisis als een kans beschouwt en niet als een bedreiging. Dat geldt slechts voor 17 procent van de niet-beleggers. Pieterse-Bloem: “Aan het begin van de coronacrisis gingen de beurzen wereldwijd stevig in de min. Veel mensen schrikken terug voor zo’n scenario, maar juist dan moet je het hoofd koel houden. De geschiedenis leert namelijk dat beurzen zich na forse klappen gemiddeld binnen 2 jaar weer herstellen. Als je wilt beleggen, moet je je niet blindstaren op de korte termijn, maar juist de lange termijn in het achterhoofd houden. Want hoe langer de beleggingshorizon, hoe hoger het rendement dat je uit beleggingen kunt halen. 

De documentaire Het geheim van succesvol beleggen’  – waarin naast Mary Pieterse-Bloem ook Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson Ralph Wessels, communicatiewetenschapper Alyt Damstra, volksfilosoof Bas Haring en voetbaltrainer Peter Bosz aan het woord komen-  wordt op 1 september om 21.30 uur uitgezonden op RTLZ.