T. Rowe Price: Olieprijsschok en QE hebben beleggingskansen in EM-obligaties vergroot

T. Rowe Price: Olieprijsschok en QE hebben beleggingskansen in EM-obligaties vergroot

EMD
Andrew Keirle (photo archive T. Rowe Price)

Wat ligt er in het verschiet voor obligaties van opkomende markten? Belangrijke recente ontwikkelingen, zoals de olieprijsschok en de lancering van kwantitatieve versoepelingsprogramma's (QE) in een aantal opkomende markten, zullen naar verwachting een impact hebben op EM-obligaties voor de rest van dit jaar en mogelijk daarna, stelt Andrew Keirle, Portfolio Manager van de Emerging Markets Local Currency Bond Strategy bij T. Rowe Price.

  • Een aantal opkomende markten (EM) experimenteert met QE
  • De daling van de olieprijzen biedt nieuwe mogelijkheden voor beleggers in vastrentende waarden
  • Sommige bedrijfsobligaties zijn losgekoppeld van hun fundamentals en dat biedt grote kansen

Het QE-experiment in EM 
QE is weer helemaal terug van weggeweest. In tegenstelling tot tien jaar geleden is het dit keer echter niet alleen beperkt tot de ontwikkelde markten, maar hebben de centrale banken van opkomende markten, waaronder Indonesië, Zuid-Afrika en Chili, opkoopprogramma's voor obligaties onthuld. 
Hoewel de reden voor QE in EM misschien anders is, is dit geen garantie dat het succesvol zal zijn. QE is een experiment voor opkomende markten en niet alle landen zullen hierin succesvol blijken te zijn. “Het heeft het potentieel om het beste te werken in landen met ruimte op de balans en geloofwaardige instellingen waarin de markten vertrouwen hebben dat zij het beleid normaliseren zodra dat mogelijk is, denk hierbij bijvoorbeeld aan Israël, Zuid-Korea en Thailand", aldus Keirle . 
QE zou een grotere uitdaging kunnen zijn voor landen met een lage geloofwaardigheid en beperkte fiscale ruimte, tenzij beleggers ervan overtuigd zijn dat het voor korte duur is. Zuid-Afrika, bijvoorbeeld, heeft een slechte schulddynamiek, maar beleggers hebben tot nu toe in grote lijnen positief gereageerd op de aankondiging van QE, omdat het wordt gezien als slechts een kortetermijnvangnet. Als dat verandert, kunnen zowel de lokale obligatiemarkt als de valuta onder druk komen te staan. "In sommige EM-landen is er een risico van valutadepreciatie," meent Keirle. "Om dit te voorkomen, is het belangrijker dan ooit dat landen hun fiscale discipline handhaven." 
Kansen groeien in EM staatsobligaties in dollars
De sterke daling van de olieprijzen heeft een groot aantal landen in het Midden-Oosten teruggestuurd naar de internationale obligatiemarkt om hun financiën te ondersteunen. 
"De kansen die hiermee beleggers wordt geboden, groeien. Landen als Qatar en Saoedi-Arabië die geen vaste bezoeker van de kapitaalmarkt zijn, wenden zich nu tot de internationale obligatiemarkt," zegt Keirle. "Dergelijke ontwikkelingen geven de beleggers meer keuze en kunnen helpen bij de diversificatie van de portfolio." Een select aantal high yield landen is de afgelopen weken ook op de primaire obligatiemarkt terecht gekomen. Zowel Bahrein als Egypte verkochten nieuwe dollarobligaties in deals die overtekend waren, wat bemoedigend is. 
Uiteindelijk zal de duik in de olieprijzen winnaars en verliezers opleveren. Sommige olie-exporterende landen, zoals Nigeria en Venezuela, zijn bijzonder kwetsbaar in een omgeving met lagere olie-inkomsten, wat betekent dat hun obligaties nog enige tijd aan volatiliteit en zwakte onderhevig kunnen zijn. Keirle denkt dat de Indiase obligatiemarkt daarentegen beter zou kunnen blijven presteren, aangezien India een grote olie-importeur is. 
Aantrekkelijke kansen in EM Bedrijfsobligaties, maar ook verhoogd risico
De ongedifferentieerde verkoop van EM-bedrijfsobligaties tijdens de crisis heeft ertoe geleid dat sommige bedrijfsobligatiekoersen volledig zijn losgekoppeld van hun fundamentals. Dit biedt grote kansen, maar voorzichtigheid is geboden omdat niet elk bedrijf deze crisis zal overleven. 
"Het is belangrijk om weg te blijven van potentiële wanbetalers in sectoren als de oliesector en om ons te richten op ontwrichtende bedrijven in sectoren waar onze analisten hoge overtuigingen hebben. De focus op selectie is belangrijker dan ooit om die bedrijven aan het licht te brengen die waarschijnlijk zullen overleven en bloeien - en, net zo belangrijk, die bedrijven die vermeden moeten worden.