Franklin Templeton: Reactie van David Zahn op ECB

Franklin Templeton: Reactie van David Zahn op ECB

ECB
ECB.jpg

We delen graag met u de reactie van David Zahn, Head of European Fixed Income bij Franklin Templeton, op het Pandemic Emergency Purchase Program van de ECB:

“De Europese Centrale Bank heeft vanochtend geprobeerd haar geloofwaardigheid te herwinnen met de lancering van een Pandemic Emergency Purchase Program van € 750 miljard. De omvang van het programma is waar we vorige week naar op zoek waren bij de ECB alsook na een week van ontwrichting van de Europese obligatiemarkt. Dit brengt de totale nieuwe QE op € 870 miljard, die de afgelopen week is aangekondigd, wat voldoende zou moeten zijn om de staatsobligatiemarkten te kalmeren. We verwachten dat dit de Italiaanse, Spaanse en Griekse schuld het meest ten goede zal komen, maar ook de spreads van andere Europese staatsobligaties krapper moet maken. Dit toont ook aan dat de ECB door zal gaan met het onthullen van maatregelen om de door de pandemie veroorzaakte marktverstoringen te bestrijden. Het toegenomen quantitative easing programma in combinatie met de maatregelen die de ECB vorige week heeft aangekondigd, zou de eurozone sterk moeten ondersteunen. We verwachten dat het beleid uiterst accommoderend blijft en dat de ECB de markten ondersteunt, gezien er meer fiscale ademruimte komt voor Europese landen, wat een van de belangrijkste eisen van Lagarde was.”

“De EU heeft ook een pakket van € 55 miljard aangekondigd om de liquiditeit van bedrijven te ondersteunen en om te helpen als respons tegen het Coronavirus, wat te weinig is voor de eurozone maar er zou nog meer moeten volgen. De EU zal zich echter flexibel opstellen tegenover het stabiliteits- en groeipact om de regeringen ruimte te geven voor een fiscale reactie op de pandemie die Europa overspoelt. Individuele landen ondernemen al actie waarbij Duitsland zijn black zero-beleid versoepelt en een beleid voert van "we zullen doen wat nodig is", voornamelijk door KFW (de ontwikkelingsbank van de staat) te gebruiken om onbeperkt geld te verstrekken aan bedrijven die door de crisis zijn getroffen. Het Duitse pakket lijkt rond de € 460 miljard te liggen, maar kan oplopen tot € 550 miljard (15% van het Duitse BBP). Daarnaast hebben Spanje en Frankrijk pakketten aangekondigd van respectievelijk € 200 en € 300 miljard. Italië heeft tot nu toe een kleiner pakket aangekondigd, maar we verwachten binnenkort een groter, uitgebreider pakket. Er zijn discussies geweest dat er op Europees niveau een "pandemische" obligatie zou kunnen worden uitgegeven met kruislingse garanties om de crisis te bestrijden.”

“Gezien de plotselinge stop van de Europese economieën verwachten we dit jaar een flinke klap in het BBP. Deze omstandigheden en de onzekerheden rond hoe lang de lockdown-voorwaarden in Europa zullen duren, creëren de noodzaak voor Europese beleidsmakers bij zowel de ECB en de EU als de individuele regeringsniveaus om creatief te zijn en door te gaan met het continu aankondigen van maatregelen ter bestrijding van de economische gevolgen van de bestrijding van de pandemie. Naar onze mening is een gecombineerde monetaire en fiscale reactie de enige manier om deze systemische gebeurtenis aan te pakken.”