Jupiter: Bedreigt de inval in Syrië het Turkse economische herstel?

Jupiter: Bedreigt de inval in Syrië het Turkse economische herstel?

Vooruitzichten Handelsconflict
Reza Karim 196Kb.jpeg

Tot een week geleden leek Turkije (tegen alle verwachtingen in) het weer goed te doen, zegt Reza Karim, Credit Analyst, Fixed Income bij Jupiter Asset Management. De inflatie was gedaald van 25% vorig jaar naar 9%. De Turkse centrale bank was erin geslaagd om de rente met 750 bps te verlagen, waardoor de motor van de schuldgroei weer op gang kwam, terwijl de regering maatregelen had genomen om de gezondheid van het banksysteem te verbeteren.

Afbeelding: De inflatie in Turkije is nu terug op het niveau van voor de crisis van vorig jaar.
Bron: Bloomberg, tot 30 september 2019

VS geeft Turkije ruimte voor inval in Syrië
En toen draaide de situatie weer om. Er is een ingewikkelde relatie tussen Turkije, de VS en de Koerden. De VS is een bondgenoot van Turkije en gebruikt de Koerden om de Islamitische staat (IS) te bestrijden. Turkije beschouwt zowel de Koerden als IS als vijanden, maar nu de IS-dreiging grotendeels is verdwenen, is Turkije Syrië binnengevallen om de Koerden te bestrijden.

Dit laat de VS in een lastige positie achter. De VS heeft geprobeerd zich uit Syrië terug te trekken, omdat het politiek impopulair is om de troepen daar te stationeren, waardoor Turkije de ruimte heeft gekregen om Syrië binnen te vallen. Het probleem is dat de VS in een positie wordt geplaatst waarin zij de kant van een van de twee belangrijke strategische bondgenoten moet kiezen. Er is geen gemakkelijke optie voor de VS en de Amerikaanse regering lijkt zelf tegenstrijdig over wat ze moet doen en dreigt met grote sancties die eigenlijk vrij klein bleken te zijn.

Turkse economie is uiterst kwetsbaar
De munt van Turkije is vrij stabiel, ondanks het Amerikaanse beleid. Reza meent dat er een grote angst bestaat dat het land kan omvallen. Die vrees wordt ondersteund door de buitenlandse schuld van Turkije van 450 miljard dollar, een kortetermijnschuld van 126 miljard dollar en een netto buitenlandse schuld van 340 miljard dollar. Dit zijn zeer forse bedragen voor een land dat meestal een tekort op de lopende rekening heeft. Turkije heeft een constante instroom van Amerikaanse dollars nodig om zijn schuld te blijven herfinancieren. Zowel de munt als de economie in het algemeen zijn dus vanzelfsprekend kwetsbaar.

Turkije te belangrijk om te laten vallen
Het probleem is dat Turkije, ondanks deze cijfers, een zeer belangrijke strategische locatie inneemt. Het is de poort naar Europa, dus de lijnen naar de Europese banken zijn sterk. En ondanks de Amerikaanse retoriek die vaak tegen de Turkse belangen ingaat, wordt dit meestal weer afgezwakt omdat de VS uiteindelijk niet wil dat Turkije zich met Rusland inlaat. Veel grote mogendheden hebben een belang in Turkije en achten het daarom uitermate belangrijk dat Turkije overeind blijft.