Rabobank: FUMI, AsBeter en Social Genomics winnen Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019

Rabobank: FUMI, AsBeter en Social Genomics winnen Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019

Duurzaam beleggen
Award.jpg

Zojuist zijn drie innovatieve ondernemingen bekroond met de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019. Eiwitvanger FUMI, technologische innovatie AsBeter en hightech bedrijf Social Genomics winnen elk 20.000 euro om hun innovatie verder te ontwikkelen. Daarnaast levert de prijs intensieve begeleiding vanuit Rabobank op met een business coachingstraject en toegang tot het netwerk van de bank.

De innovatieprijs werd uitgereikt in drie categorieën. Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie van Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen uit op het duurzaamheidsevent Springtij. In totaal hebben bijna 400 deelnemers meegedongen naar de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019.

FUMI, winnaar categorie Food & Agri

FUMI stelt dat micro-organismen een onaangebroken bron voor hoogwaardige ingrediënten zijn en daarmee een alternatief kunnen bieden voor ei-eiwit. Het bedrijf produceert dan ook plantaardige eiwitten voor veganistische vleesvervangers. Deze duurzame innovatie is volledig ontwikkeld op basis van de wetenschap. De jury prijst het feit dat de eiwitvervanger inspeelt op de groeiende behoefte binnen de eiwittransitie en de aansluiting op circulair ondernemen. Ook is de innovatie goed en eenvoudig opschaalbaar.

AsBeter, winnaar categorie Circulaire economie & klimaat

AsBeter is een technologisch unieke, innovatieve oplossing voor het upcyclen van twee problematische afvalstromen tot nieuwe, secundaire grondstoffen voor de bouwindustrie. De jury is onder de indruk van de sterke, zeer doordachte positie in de keten met een goed businessmodel dat bijdraagt aan het oplossen van een urgent maatschappelijk probleem.

Social Genomics, winnaar categorie Vitale gemeenschappen & zorg

Door kennis van genetica wereldwijd te bundelen en toegankelijk te maken via het platform Social Genomics kan veel ziektelast van wereldburgers worden voorkomen of verholpen. Zo geeft het mensen met zeldzame aandoeningen toegang tot cruciale informatie, netwerken en zorgsystemen. Volop jurylof voor hoe de uitwerking en implementatie van Social Genomics een disruptieve werking op de samenleving zal hebben. Alleen al in Nederland worden de kosten die samenhangen met zeldzame aandoeningen geschat op 15 miljard euro.

Vlnr: Wiebe Draijer (voorzitter groepsdirectie Rabobank); Edgar Suarez, Corjan van den Berg (FUMI); Susanne Baars (Social Genomics); Inez Postema, Pol Knops (AsBeter) en Herman Wijffels

Prijsuitreiking op Springtij

Dit jaar vond de prijsuitreiking voor het eerst plaats op Springtij, het driedaagse evenement op Terschelling waar kwartiermakers in de duurzame transitie van Nederland bijeenkomen. Een waardevol netwerkmoment voor de negen genomineerde ondernemingen om in contact te komen met andere ondernemers, investeerders en geïnteresseerden. Gisteren kregen zij al de gelegenheid om hun innovatieve oplossingen te pitchen aan de deelnemers van Springtij. 

Over de Rabo Duurzame Innovatieprijs

Sinds 2002 kent Rabobank de innovatieprijs jaarlijks toe. Inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.

Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs stimuleert Rabobank ondernemers te werken aan innovatieve oplossingen die impact hebben op de maatschappij en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Het stimuleren van innovatie past in de missie Growing a better world together.

In het voorjaar van 2020 opent de inschrijving van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020.