Candriam minder in aandelen eurozone en opkomende markten; VS favoriet

Candriam minder in aandelen eurozone en opkomende markten; VS favoriet

Opkomende markten Aandelen Verenigde Staten Eurozone
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Vermogensbeheerder Candriam behoudt een overweging in aandelen voor de tweede helft van 2019, maar heeft wel de posities in de eurozone en opkomende markten teruggeschroefd. Dat schrijft Nadège Dufossé, hoofd Asset Allocation, in haar outlook voor de komende zes maanden. De VS blijven favoriet.

De voorkeur voor Amerikaanse aandelen heeft alles te maken met wat Dufossé een dubbele put-optie noemt: de markt wordt beschermd door zowel de Fed als president Trump. ‘De centrale bank doet er immers alles aan om de vertraging van de activiteit binnen de perken te houden en soepele financiële condities te handhaven. De Fed heeft momenteel  – in vergelijking met andere centrale banken – meer manoeuvreerruimte om haar monetaire beleid te versoepelen. Tegelijk lanceerde de Amerikaanse president officieel zijn campagne voor een tweede ambtstermijn, waardoor hij rationeel gezien de nodige inspanningen zal moeten leveren om de kans op een recessie te vermijden en een sterke daling van de Amerikaanse aandelenmarkt te voorkomen.’

Vanuit fundamenteel oogpunt is de Amerikaanse groei ook meer solide, aldus de belegger, die Amerikaanse aandelen ‘niet buitensporig gewaardeerd’ noemt.

Zoals vermeld is Candriam minder enthousiast over de eurozone en opkomende markten. Dufossé: ‘We zullen pas opnieuw constructiever staan tegenover groeiaandelen en met name China wanneer we de zekerheid hebben dat een akkoord (ook al is het slechts tijdelijk) met de Verenigde Staten kan worden bereikt en dat het risico van een handelsoorlog op korte termijn van de baan is.’

De vermogensbeheerder acht de eurozone ‘nog kwetsbaarder’: de begrotingsruimte is beperkt, de rente is al negatief en de muntunie staat bloot aan ‘vele’ interne en externe politieke risico’s. ‘Beleggers hebben echter op deze risico’s gelet en zich van de regio afgekeerd. Sinds vorig jaar zijn de aandelenstromen negatief en de positionering op de munt blijft eveneens heel negatief. Dit pessimisme zou paradoxaal genoeg ruimte kunnen scheppen voor aangename verrassingen.’

Ook al blijft Candriam overwogen in aandelen, Dufossé spreekt wel van ‘een meer onzekere fase van de economische cyclus’. Daarom acht ze het nodig om een aantal ‘structurele beschermingsmaatregelen’ te nemen. Dat uit zich onder meer in een blootstelling aan munten als de yen, maar ook goud. Candriam is in mei voorzichtiger geworden. ‘We hielden echter vast aan een overweging van Amerikaanse aandelen, hoogrentende obligaties en obligaties van groeilanden.’ Na de sterke rentedaling in dezelfde maand is gekozen voor een onderweging in Europese staatsobligaties.