PFZW: Stijging duurzame hypotheken naar €400 miljoen

PFZW: Stijging duurzame hypotheken naar €400 miljoen

Duurzaam beleggen Economie algemeen Pensioenfondsen Hypotheken
RenteVerhoging of Renteverlaging Shutterstock.jpg

Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) ziet het duurzame gehalte van haar Nederlandse hypotheekportefeuille stijgen. Van de ruim 2 miljard euro die is belegd in hypotheken is nu 400 miljoen euro belegd  in woningen met een energielabel A. Dit is de meest energiezuinige en dus duurzame categorie.  Deze Attens-hypotheek  is exclusief beschikbaar voor de 2,8 miljoen deelnemers van PFZW.

Deze hypotheek  heeft enkele speciale kenmerken die het verduurzamen van woningen stimuleert. Eén van die kenmerken is een rentekorting voor mensen die een woning met energielabel A kopen. Ook eigenaren die  zelf hun woning aanpassen naar een label A niveau komen voor deze korting in aanmerking. Om voor het hoogste label in aanmerking te komen moet een pakket aan duurzame maatregelen zijn genomen zoals  goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Mensen die een woning met een B- tot en met G-label kopen worden met deze hypotheek gestimuleerd hun huis te verduurzamen door een kortingsregeling.

PFZW stelt het kapitaal beschikbaar waarmee de Attens-hypotheken worden gefinancierd tegen een marktconform rendement. De hypotheekportefeuille is sinds september 2015 in opbouw bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance en telt inmiddels ruim tienduizend particuliere klanten.

Peter Borgdorff, directeur PFZW: ‘Het stimuleren van het verduurzamen van woningen past helemaal bij onze ambitie om bij te dragen aan een energietransitie die leidt tot minder CO2-uitstoot via de beleggingen. Hiermee brengt PFZW een belangrijke wens van de deelnemers tot uitdrukking: hun pensioenkapitaal draagt bij  aan een leefbare wereld,  met tegelijk een goed rendement dat bijdraagt aan hun pensioen. Het is mooi om te zien dat huiseigenaren zelf die duurzaamheid vergroten in hun eigen woning.’

Attens Hypotheken is de hypotheekverstrekker voor mensen die werken in de sector zorg en welzijn. De hypotheek heeft aantrekkelijke kenmerken specifiek voor deze doelgroep. Zo tellen een onregelmatigheidstoeslag en inkomsten uit nul-urencontracten mee voor de berekening van de leencapaciteit. Ook artsen in opleiding en leerling-verpleegkundigen komen in aanmerking voor een hypotheek. Attens verlaagt daarnaast automatisch de rente bij (extra) aflossingen, als de klant daardoor in een lagere tariefklasse komt.