UBS AM: Bloomberg-index verrijkt met Chinese onshore-obligaties

UBS AM: Bloomberg-index verrijkt met Chinese onshore-obligaties

Obligaties China
Chinese munt.jpg

Op 1 april worden Chinese onshore-obligaties opgenomen in de Bloomberg Global Aggregate Index. Volgens UBS Asset Management is dit de belangrijkste stap sinds jaren in de opening van de financiële markten van China en de toewijzing van kapitaal aan China.

Hayden Briscoe, hoofd Fixed Income, Asia Pacific bij UBS AM legt uit waarom de inclusie van Chinese onshore obligaties zo'n belangrijke gebeurtenis is:

De integratie van een assetklasse in een index zorgt ervoor dat asset allocators wereldwijd hun rug rechten en in dit geval China terecht steviger op het netvlies krijgen. Eigenlijk gaat deze opname over het herbalanceren van kapitaalmarkten: in verhouding tot het aandeel van China in de wereldeconomie (33% van het bbp) wordt er veel te weinig in het land geïnvesteerd. De opname van deze obligaties in de Bloomberg-index, gaat daar verandering in brengen.

De omvang van het binnenkomende geld is immens; het wordt in deze fase van de inclusie geschat op bedragen tussen de 250 miljard dollar en 500 miljard dollar. En dan gaat het alleen g over passief geld. Ook centrale banken en staatsfondsen zullen rekening moeten houden met het feit dat deze assetklasse is opgenomen in de index; als actieve beleggers de stap maken, spreek je al gauw over de allocatie van triljoenen.

De verschuiving die dit op de mondiale kapitaalmarkten teweeg gaat brengen, is de grootste verandering in de mondiale kapitaalmarkten sinds jaren. Reden genoeg voor beleggers om deze gebeurtenis nauwgezet te volgen.

De unieke kenmerken van obligaties die aan de index worden toegevoegd, bieden een mooie set aan mogelijkheden voor diversificatie van beleggingsportefeuilles. Ze bieden immers een interessant potentieel rendement, terwijl ze een lage correlatie hebben met andere fixed income markten.

De opname van deze obligaties in de Bloomberg Global Aggregate Index is het begin van een proces waarbij andere indexleveranciers als FTSE Russell en JP Morgan, onshore-obligaties in hun indices zullen opnemen.