ABN AMRO MeesPierson kiest voor verhoogde positie in Europese covered bonds

ABN AMRO MeesPierson kiest voor verhoogde positie in Europese covered bonds

Obligaties Vermogensbeheer Asset Backed Securities
Vermogensgroei.jpg

ABN AMRO MeesPierson kiest voor een verhoogde positie in Europese obligaties met onderpand (covered bonds). Tegelijkertijd reduceert de private bank haar positie in Amerikaanse, door hypotheekportefeuilles gedekte obligaties (mortgage-backed securities; MBS).

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie ABN AMRO MeesPierson: "We hebben onze positie in Europese obligaties met onderpand opgehoogd. Deze gedekte obligaties zijn bij spreads van circa 60 basispunten een aantrekkelijk alternatief voor - negatief renderende - staatsobligaties als buffer in de totale obligatieportefeuille. Covered bonds hebben minder conjunctuurgevoeligheid dan MBS, waarin we een halvering hebben gedaan. De afgelopen maanden hebben we gezien dat de economische omstandigheden voor MBS zijn verslechterd. Bovendien verwachten we een afnemende vraag naar MBS, omdat veel professionele beleggers al omvangrijke posities in dit obligatiesegment hebben."

Neutrale visie op aandelen

Ondanks de groeivertraging en de bijgestelde vooruitzichten voor de bedrijfswinsten, blijft het sentiment op de aandelenmarkten positief. Beleggers putten moed uit het feit dat de belangrijke centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB), aangaven dit jaar geen renteverhogingen meer te voorzien. Met centrale banken die hun koers in toenemende mate verleggen in verruimende richting, neemt de angst onder beleggers af dat de economie later dit jaar in een recessie belandt. Wel is de rentecurve in de VS afgelopen week omgedraaid (korte rente hoger dan lange rente), wat een belangrijk signaal voor een mogelijk naderende recessie is. Maar ABN AMRO MeesPierson gaat ervan uit dat een recessie voorlopig wordt uitgesteld. Ook lijken de politieke risico's weinig effect op het beleggerssentiment te hebben. Daarom handhaaft de private bank haar neutrale visie op aandelen.

Niet enthousiast over obligaties

ABN AMRO MeesPierson is niet enthousiast over obligaties als algehele beleggingscategorie. Binnen het obligatiesegment handhaaft de private bank de positieve visie op schuldpapier uit opkomende markten. Dit betreft zowel staats- en bedrijfsobligaties in harde valuta's als obligaties in lokale valuta's. Binnen alternatieve beleggingen behoudt ABN AMRO MeesPierson de voorkeur voor grondstoffen. De bank heeft een positie genomen in goud, vanwege de verwachte positieve ontwikkeling van de goudprijs in 2019. Dit is onder meer ingegeven door de verwachting dat de Chinese yuan sterker wordt. Een sterkere yuan duidt op een groter vertrouwen in de Chinese economie en China is een belangrijke afnemer van goud. Daarnaast verwacht de private bank dat de Amerikaanse dollar verzwakt (de goudprijs stijgt veelal als de dollar aan kracht inboet).