About Educatieve bijeenkomst voor pensioenfondsbestuurders en medewerkers van bestuursbureaus: Grip op Alternatieve Vastrentende Waarden

Educatieve bijeenkomst voor pensioenfondsbestuurders en medewerkers van bestuursbureaus: Grip op Alternatieve Vastrentende Waarden

Als bestuurder wordt u geacht ‘in control’ te zijn ten aanzien van de beleggingen. Er wordt van u verlangd dat u relevante vragen kunt stellen en dat u grip heeft op het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille. Ons streven is om u in deze bijeenkomst praktische handvatten te bieden ten aanzien van een aantal vragen zoals:

Lange termijn trends:

  • Biedt de seculiere trend van de terugtrekkende banken een kans voor pensioenfondsen of vormt dit juist een bedreiging?
  • Vormen valuta-afdekking en alternatieve vastrentende beleggingen een gelukkig huwelijk of is deze combinatie juist (door de renteverschillen) contraproductief?
  • Hoe kun je beleid maken op ESG en vastrentende waarden?

Korte termijn scenario’s:

  • Komen er renteverhogingen aan en welke vastrentende beleggingen hebben dan de voorkeur?
  • Zijn Europese hoogrentende leningen nu langzamerhand te duur (risicovol)?
  • Alternatieve vastrentende beleggingen vragen om een capabele beheerder: wat zijn, vooral op bestuurlijk niveau, de criteria om op te letten bij selectie?
  • Is de Chinese obligatiemarkt binnenkort een serieuze optie of nog te ver weg?

Op maandagmiddag 19 juni van 12.00 tot 18.00 uur zullen diverse experts op dit thema ingaan onder leiding van dagvoorzitter Roland van den Brink (Appolaris (PMA), TrigNum). Een belangrijk onderdeel van deze middag zijn de breakout sessies die u de mogelijkheid bieden om die presentaties bij te wonen die u interessant vindt. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Programma

11.30: Lunch en Registratie

12.30: Introductie
Roland van den Brink (Manager Investments PMA, Oprichter TrigNum)

12.45: Beter in control bij alternatieve vastrentende waarden door samenwerking
Frans Dooren (Directeur en CIO, Nedlloyd Pensioenfonds)
Alternatieve vastrentende waarden vereisen kennis bij het bestuur en bestuursbureau. Maar kennis kun je delen en leren doe je vooral van elkaar: Wat zijn relevante vragen? Wat kan en mag je van je beheerder verwachten? Niet om expert te worden, maar om zo beter ‘in control’ te zijn bij alternatieve vastrentende beleggingsvormen.

13.15: Praktische toepassingen van scenariodenken
Bruno de Haas (Hoofd Beleid en Onderzoek, Media Pensioen Diensten)
Scenariodenken wordt steeds populairder als instrument bij de risicobeheersing. Daarbij gaat het om de startvraag: hoe gedraagt deze beleggingscategorie, respectievelijk hoe gedragen de diverse type beleggingen zich onder verschillende omstandigheden? Denk hierbij aan de Brexit, verkiezingen, veranderende samenstelling van indices en aan de afbouw van de monetaire verruimingsoperatie in de VS, Europa en Japan. Hoe gedragen de diverse alternatieve vastrentende producten zich en wat zijn passende beheersmaatregelen?

13.45: Hoe passen alternatieve vastrentende waarden in de strategische beleggingsmix?
Alex Neve (Director of Fixed Income, Univest)
Wat is het bestuurlijke proces? Welke praktische afspraken over bijvoorbeeld de rapportage vergroten het ‘in control’ zijn? En zeker zo belangrijk: bepaalt de ALM de allocatie naar alternatief vastrentend of is het verstandiger om met gezond verstand naar de marktomgeving te kijken?

14.15: Pauze

14.45: Breakout sessie 1 (14.45 – 15.15 & 15.15 – 15.45)

A. Considerations for Alternative Fixed Income
Steven Oh (Global Head of Credit and Fixed Income, Co-Head of Leveraged Finance, PineBridge Investments)

B. Attractive relative value coupled with low duration profile in a rising interest rate environment
Michael Craig (Senior Portfolio Manager Bank Loans, Invesco)

C. Opportunities in Direct Lending
Patrick Ordynans (Managing Director, Alcentra, a BNY Mellon Company)

15.45: Breakout sessie 2 (15.45 - 16.15 & 16.15 – 16.45)

D. Private Debt for Institutional Investors
Pierre-Antoine Godefroy (Head of Structuring and Investment Solutions, AXA Investment Managers)

E. An Introduction to Infrastructure Debt
Alexander Ball (Portfolio Manager, Alternatives, Allianz Global Investors)

F. Toekomstbestendig matching-beleid voor pensioenfondsen
Bart Oldenkamp (Managing Director Integrated Client Solutions, NN Investment Partners) en Petra Stassen-van Lochem (Client Portfolio Manager Alternative Credit, NN Investment Partners)

16.45: We've got a plan - Hoe dragen Green Bonds bij aan klimaatoplossingen?
Annette van der Krogt (Hoofd Verantwoord Beleggen, Achmea IM) en Viktor Stunnenberg (Lead Portfolio Manager Green Bonds, Achmea IM)

17.15: Samenvatting en conclusie

17.20: Hapje & Drankje