Principal AM: Zal goud zijn glans behouden?

Principal AM: Zal goud zijn glans behouden?

Goud
Goud (3).png

De goudprijzen hebben onlangs recordhoogtes bereikt, ondanks een rally in risicovolle activa, hogere obligatierentes en een sterkere Amerikaanse dollar. Een aantal factoren van de huidige economische omgeving maken van deze historisch stabiele activa een bijzonder nuttige diversificatie binnen portefeuilles:

  • Aandelen hebben een lagere correlatie met goud dan met Amerikaanse Treasury’s. Nu aandelen op de korte termijn mogelijk onder druk komen te staan door de steeds optimistischere prognoses van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), zorgen over de economische groei en inflatierisico's, kunnen deze correlaties leiden tot sterkere diversificatievoordelen in portefeuilles.
  • Eventuele renteverlagingen door de Fed zouden gunstig zijn voor goud. Goud is beter gepositioneerd dan Treasury’s om een toekomstige Amerikaanse recessie of geopolitieke risico's te beperken. In tegenstelling tot de eindige voorraad van goud, kan de voorraad Treasury’s aanzienlijk toenemen als er tijdens een recessie een ruim fiscaal beleid wordt gevoerd. Mochten geopolitieke ontwikkelingen de zorgen over inflatie verder aanwakkeren, dan zouden Treasury's daar waarschijnlijk onder lijden, terwijl goud zou profiteren.
  • Hoewel de kans klein blijft dat de Amerikaanse economie in een periode van stagflatie terechtkomt, zou een breed gedragen opleving van de inflatie, in combinatie met afnemende bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen, de goudprijzen kunnen ondersteunen.
Structureel worden de goudprijzen gesteund door de sterke vraag van de centrale banken in opkomende markten die hun FX-reserves diversifiëren. Deze de-dollarisering trend zal zich waarschijnlijk voortzetten.
 
Goud schittert en beleggers moeten rekening houden met de relatieve aantrekkelijkheid ervan, die nog steeds verder opwaarts potentieel heeft, en met de voordelen van goud als een stabiele diversificatie in portefeuilles.