Ebury: Weinig volatiliteit in een week met weinig data

Ebury: Weinig volatiliteit in een week met weinig data

Currency
valuta (1).jpg

De valutamarkten bleven vorige week grotendeels rustig, omdat er geen belangrijke macro-economische rapporten of beleidsnieuws waren.

De beperkte gegevens die naar buiten kwamen, bevestigden voornamelijk het beeld van een sterke Amerikaanse economie met groeiende vraag en langzaam verbeterende groei in Europa, terwijl de inflatiedruk in het Verenigd Koninkrijk relatief hoog blijft. Uiteindelijk sloten alle G10-valuta’s de week af binnen 1% van hun startpunt. De bewegingen op de opkomende markten waren breder, maar er was geen duidelijk gemeenschappelijk thema te ontwaren.

De focus voor volgende week zal liggen op de PMI-indices van bedrijfsactiviteit, die de meest actuele indicator vormen van economische groei in de meeste grote economische gebieden. De PMI-cijfers voor de eurozone, het VK en de VS worden allemaal op dinsdag vrijgegeven. Ook het PCE-inflatierapport van de VS op donderdag is van belang, aangezien dit traditioneel de voorkeursmaatstaf voor inflatie van de Federal Reserve is, en deze inflatiecijfers doorgaans iets minder hoog liggen dan het CPI-cijfer. Daarnaast zullen beleggers aandacht besteden aan een reeks ECB-functionarissen die gedurende de week zullen spreken.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De communicatie van de ECB over toekomstige beleidsmaatregelen heeft grotendeels bevestigd dat de eerste renteverlaging in juni zal plaatsvinden, maar toekomstige stappen zijn nog onzeker en zullen afhangen van de beschikbare data. De verbetering van de economische gegevens, het nog bestaande verschil tussen de kerninflatie en de recente houding van de Federal Reserve, pleiten allemaal tegen een agressieve verlaging van de rente. De huidige marktverwachtingen van drie renteverlagingen vóór het einde van het jaar zijn veel voorzichtiger dan enkele weken geleden, maar blijven afhankelijk van een voortdurende neerwaartse trend in de inflatie.

Dollar

Sterke economische gegevens (het verrassend positieve detailhandelsrapport van deze week bijvoorbeeld) en aanhoudende inflatiedruk hebben de verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar drastisch veranderd. De communicatie van Fed-functionarissen is overwegend hawkish en in lijn met deze herziene verwachtingen. Er wordt weinig kans gezien op een renteverlaging in juni, en nauwelijks één volledige verlaging is ingeprijsd voor het einde van het jaar. De dollar heeft op basis hiervan terrein gewonnen, maar naar onze mening zijn de huidige niveaus enigszins overgewaardeerd. Een verdere stijging zou aanzienlijk sterkere inflatiegegevens vereisen dan wat we tot nu toe hebben gezien.

Pond

Vorige week waren zowel de lonen van februari als de inflatie van maart positief in het VK, wat aangeeft dat het voor de Bank of England moeilijker zal zijn om renteverlagingen te rechtvaardigen dan voor de ECB. We verwachten dat het pond gedurende 2024 een constructief beeld zal laten zien, gezien de achtergrond van hoge rentetarieven, aanhoudende inflatiedruk en veerkrachtige economische groei. Deze week gepubliceerde PMI-gegevens uit het VK zullen naar verwachting positief blijven en in lijn zijn met de gezonde groei die we hebben gezien in de laatste paar maandelijkse GDP-rapporten.