Principal AM: Een geschiedenis van crises volgende op renteverhogingen

Principal AM: Een geschiedenis van crises volgende op renteverhogingen

Rente (04) inflatie

Als we kijken naar de keren dat de Federal Reserve in het verleden de rente aanzienlijk verhoogde, zien we een alarmerende trend: er breekt elke keer iets.

Hoewel de recente minicrisis in het bankwezen lijkt te zijn bedwongen, neemt het risico op verdere onrust toe bij elke daaropvolgende renteverhoging, en beleggers moeten hun portefeuilles versterken om de kwetsbaarheid voor deze macrogestuurde bedreigingen te minimaliseren.

De Federal Reserve (Fed) heeft in 12 maanden de beleidsrente met 475 basispunten verhoogd, waardoor de Fed Funds-rente op 4,75%-5,00% is uitgekomen. Dit is niet alleen het meest agressieve tempo van verstrakking door de Fed sinds 1980, maar beleidsrentetarieven zijn nu ook het hoogst sinds 2007, net voor de grote financiële crisis. Een verhoging van de rente van deze omvang door de Fed heeft in het verleden steeds geresulteerd in een soort crisis.

In de huidige cyclus zijn er verschillende minicrises geweest, waaronder de Britse LDI-crisis in oktober vorig jaar, die het Britse pensioenstelsel bedreigde, en meer recentelijk het omvallen van twee Amerikaanse banken. Beide veroorzaakten intense onrust op de markten, wat snel werd bedwongen door liquiditeitsinterventie van beleidsmakers, waardoor centrale banken de beleidsrentes konden blijven verhogen. Helaas verhoogt elke extra renteverhoging de economische en financiële druk, waardoor de kans op verdere crises toeneemt.

De huidige Fed zou kunnen reageren door de beleidsrente te verlagen, maar de nog altijd verhoogde inflatie kan een agressieve respons van de Fed vertragen. De historie wijst uit dat, zelfs als de Fed uiteindelijk van koers verandert, de schade meestal al is aangericht en risicoactiva blijven worstelen, zelfs als de rente daalt.

De economische activiteit toont veerkracht en de werkloosheid benadert historische dieptepunten, dus het is mogelijk dat de markten tijdens deze renteverhogingscyclus extra onrust wegnemen. Beleggers moeten hun blootstellingen echter aanpassen om de kwetsbaarheid voor macrogestuurde bedreigingen te minimaliseren, voor het geval de geschiedenis zich herhaalt. En dat voor de zoveelste keer.