Stephan Langen: Kunnen jullie dan helemaal niets alleen?!!

Stephan Langen: Kunnen jullie dan helemaal niets alleen?!!

ESG-investing
Stephan Langen (foto archief ASN Impact Investors)

Door Stephan Langen, Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Impact Investors

Kent u hem nog? De ‘4-uur Cup-a-Soup’-reclame waar een manager helemaal uit zijn plaat gaat ten overstaan van zijn team? Het was een gevoel dat bij mij opkwam naar aanleiding van de onderzoeken die vorige week gepresenteerd werden door de onderzoeksjournalisten van Follow the Money en Investico met betrekking tot duurzame beleggingen.

Het gevoel dat over mij kwam was dat we het blijkbaar zó moeilijk vinden om te doen wat we zeggen te doen, dat we het vertrouwen in de sector weer een enorme deuk laten oplopen. De helft – 50%! – van de fondsen die beleggers beloven duurzaam te beleggen, doet dat niet. Grote partijen die zeggen groen te beleggen, maar toch olie- en gasbedrijven in hun portefeuille hebben. En de regelgever heeft het gedaan. Die is niet duidelijk geweest, is het excuus.

Duurzaam is common sense

Hebben we nou echt een regelgever nodig die ons vertelt wat duurzaam is? Volgens mij niet. Duurzaamheid is enerzijds gestoeld op universele principes, veelal onder VN-vlag afgesproken, die de objectiviteit geven die we met z’n allen nodig hebben. Daarnaast is er een groot aantal wetenschappelijke studies die de negatieve impact van economische activiteiten op klimaat en biodiversiteit hebben bewezen. Het zijn geen verzinsels van een paar gekkies waar we een externe validatie van een regelgever voor nodig hebben.

Anderzijds kunnen we ook common sense toepassen. Want duurzaamheid is niet beperkt tot hoe we beleggen. Het gaat er ook om hoe we ons gedragen in ons dagelijks leven. Het gaat niet alleen om ons als professionele beleggers, maar ook om ons als vader, moeder, kind, kleinkind. De keuzes die we als belegger maken, hebben impact op onze persoonlijke levenssfeer en die van anderen, nu en in de toekomst.

Gezien de crises die nu om ons heen rondwaren, kan ik mij niet voorstellen dat we niet zelf in staat zijn om de benodigde acties te ondernemen. Kortom: voor het bepalen van wat duurzaam is, hebben we geen externe validatie van een regelgever nodig.

Pittige klus

Maar hoe krijgt u weer controle over de impact van uw beleggingsbeslissingen? Het vergt een inspanning om per bedrijf in kaart te brengen wat het duurzaamheidsprofiel is. Dit is een pittige klus, want het brengt ook vaak keuzes met zich mee. Onze manier van leven, het economische systeem en onze productiemethoden zijn nog niet zodanig dat er niet altijd iets af te dingen is. Daardoor is duurzaam beleggen vaak een afweging van dilemma’s in een complexe economische realiteit. Maar de niet-duurzame keuzes, zoals die in het onderzoek naar voren komen, zijn echt niet nodig.

De vraag is: welke bedrijven voldoen aan de duurzame meetlat die u heeft vastgesteld en hoe dragen deze bedrijven bij aan de economie van de toekomst? Het onderzoek naar de bedrijven kunt u uitbesteden, maar zorg wel dat u in control blijft. Kunt u vertrouwen op de partijen die dit voor u analyseren en uitvoeren? Daar wringt de schoen. Volgens het onderzoek van FTM en Investico kunt u er namelijk niet van op aan.

Nee, wij hebben geen regelgever nodig om ons te vertellen wat duurzaam is. Gelukkig is die er wel, om bij marktpartijen te controleren of zij ook doen wat zij beloven. Tezamen met een aantal betrokken journalisten is nu vastgesteld dat dit nog niet het geval is. Helaas!

Stephan Langen is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.