Outlook 2021: Maurice Geraets (Achmea Investment Management)

Outlook 2021: Maurice Geraets (Achmea Investment Management)

Outlook
Maurice Geraets-Achmea Investment Management-980x600.jpg

Door Maurice Geraets, Senior Investment Strategist bij Achmea Investment Management

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2021?

De ontwikkeling van de COVID-19-pandemie bepaalt voor een groot gedeelte het verloop van de Europese economie in 2021. Na een sterk economisch herstel in het derde kwartaal is de economische groei in het vierde kwartaal weer teruggevallen door het oplaaiende COVID-19-virus.

De economie kan in 2021 opleven als de tweede golf onder controle wordt gebracht. Voor een structureler economisch herstel is een vaccin of het bereiken van groepsimmuniteit vereist. In de Verenigde Staten en vooral in China zijn de vooruitzichten beter.

De inflatie blijft gematigd zolang de economische groei geremd wordt door de beheersingsmaatregelen. Overheden en centrale banken blijven de economie stimuleren. Zo zal onder meer het Europese herstelfonds in 2021 van start gaan.

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor beleggers?

Centrale banken zullen het monetaire gaspedaal vol blijven indrukken zolang de strijd tegen COVID-19 voortduurt. Deze stortvloed aan liquiditeit houdt de rente laag, ondanks de sterk oplopende begrotingstekorten van overheden. De monetaire impulsen werken ook positief uit op de risicovollere beleggingen.

De search for yield zet door. De rendementsverwachtingen voor de middellange termijn zijn voor de meeste beleggingscategorieën gematigd. Beleggingen uit opkomende landen zijn relatief het aantrekkelijkst gewaardeerd. De grootste bedreiging op de korte termijn is een escalatie van de COVID-19-pandemie waarbij economieën langere tijd op slot gaan.

Een andere bedreiging is het oplopen van de inflatie wanneer de economie sneller herstelt dan verwacht. Dit is echter een risico voor de middellange termijn.