DWS: ECB verlaagt rente richting 2% komende kwartalen

DWS: ECB verlaagt rente richting 2% komende kwartalen

Interest Rates ECB
Rente

De ECB heeft de race om als eerste de rente te verlagen verloren van de centrale banken in onder meer Zwitserland en Zweden. Zelfs de Canadezen waren eerder, al scheelde dat maar een paar uur. Maar beleggers staan daar niet langer bij stil en kijken vooruit naar de vergadering van 18 juli.

Volgens Ulrike Kastens, Europa-econoom bij vermogensbeheerder DWS, hoeven we deze maand niet te rekenen op een renteverlaging. 'De beleidsrente wordt gedurende de komende kwartalen heel geleidelijk verlaagd richting een tarief dat meer in de buurt komt van de 2%.'

In de grafiek van de week van DWS, is dit weergegeven. Uit termijncontracten van het begin van dit jaar blijkt duidelijk dat de markt uitging van minstens zeven rentestappen van 25 basispunten voor 2024. De markten hebben hun verwachtingen inmiddels bijgesteld naar drie renteverlagingen, wat volgens Kastens veel realistischer is.

Het verwachte verloop* van de geldmarktrente in euro

Chart of the Week DWS

Bron: Bloomberg Finance L.P., DWS Investment GmbH 2/7/24
* As priced by Euribor futures contracts

In eerste instantie dachten de markten dat een beleidsrente van onder de 2% in 2025 wel haalbaar was, maar nu blijkt uit de termijncontracten de verwachtingen zijn bijgesteld naar 2,5% en dat pas ergens na 2025. Volgens Kastens is die prognose ook dat veel realistischer.