Optimix: Voorzichtigheid geboden door toenemende euforie onder beleggers

Optimix: Voorzichtigheid geboden door toenemende euforie onder beleggers

Outlook
Koersgrafiek (05) koers pijl omhoog stijging

De vermogensbeheerders van Optimix grepen de koersstijgingen in het eerste kwartaal aan om hun overweging in aandelen af te bouwen en zo het risico in de portefeuilles te reduceren. Naar hun mening strookt de euforie onder beleggers momenteel niet helemaal met de economische en monetaire vooruitzichten.

De beleggingsomgeving is in het eerste kwartaal 2024 verbeterd, daar is geen twijfel over. De recessie waar de afgelopen 2 jaar voor werd gevreesd, heeft niet plaatsgevonden. De historisch ongekend sterke rentestijgingen hebben niet gezorgd voor majeure financiële ongelukken. De inflatie lijkt inmiddels onder controle en in de eurozone en in de VS wordt alweer hoopvol uitgekeken naar de eerste renteverlagingen. 

Inflatie blijft hardnekkig (te) hoog

Dit vooruitzicht, in combinatie met een stabiele economische groei en een goed winstcijferseizoen, zorgde voor enthousiasme onder aandelenbeleggers. De werkelijkheid is echter dat de inflatie nog niet zover gezakt is als centrale bankiers wensen. Het meest recente inflatiecijfer in de eurozone kwam uit op 2,4%, in de Verenigde Staten noteerde het inflatiecijfer voor maart 3,5% (YoY). Die is nog immer hoger dan gewenste inflatie, tezamen met oplopende grondstoffenprijzen, vormde een voedingsbodem voor de stijging van de goudprijs. Deze brak definitief door de grens van $ 2.000 per troy ounce en steeg verder. Optimix meent dat er met de aanstaande renteverlagingen, in combinatie met de aanhoudende geopolitieke onzekerheid, er nog meer in het vat zit voor edelmetalen als goud, zilver en platina.

Goede eerste kwartaalcijfers kunnen euforie onder beleggers verder aanwakkeren

Nu de rapportage van de eerste kwartaalcijfers door beursgenoteerde ondernemingen weer voor de deur staat, kunnen goede resultaten de euforie op de aandelenmarkten verder aanwakkeren. Met name voor de Magnificent Seven kan dit tot overenthousiaste koersreacties leiden. Het verbeterde sentiment onder beleggers maakt echter dat de vermogensbeheerders van Optimix voorzichtiger zijn geworden. Zij zullen verdere koersstijgingen aangrijpen om nog behoedzamer te worden daar waar euforie de overhand krijgt en losgekoppeld raakt van de fundamentals. 

Beleggingskansen

Beleggingskansen ziet Optimix momenteel met name in de achtergebleven segmenten van de aandelenmarkt, zoals smallcaps, de grondstoffen- en energiesector en de maakindustrie. Kijkende naar de ‘order intake’ lijkt de maakindustrie, zowel in de Verenigde Staten als Europa en zelfs China, langzaam uit het dal te kruipen. Ook blijven de al eerder vermelde edelmetalen aantrekkelijk met het oog op aanhoudende inflatoire druk.