BLI: Uit recente economische gegevens valt weinig af te leiden over toekomst wereldwijde groei

BLI: Uit recente economische gegevens valt weinig af te leiden over toekomst wereldwijde groei

Outlook
Duurzaam (22) groei beleggen

Uit de recente economische gegevens valt weinig af te leiden over de toekomst van de wereldwijde groei. Cijfers die soms lichtjes beter uitvallen dan voorspeld, worden afgewisseld met andere die onder de verwachtingen liggen. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.

'In de Verenigde Staten worden de verschillende bronnen het zelfs niet eens over de cijfers met betrekking tot de arbeidsmarkt. De resultaten op basis van de enquêtes bij de ondernemingen schetsen een veel positiever beeld dan de gegevens die werden ingewonnen bij de gezinnen,' aldus Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments.

'In de eurozone gaapt er nog steeds een kloof tussen de krimpende industriële productie en de aantrekkende activiteit in de dienstensector.' In China lijken de industriële productie en de kleinhandelsverkoop opnieuw sneller te groeien, terwijl de activiteit in de sector van het residentiële vastgoed erg beperkt blijft. 'In Japan kunnen de loononderhandelingen uitmonden in de grootste stijgingen in dertig jaar, wat opnieuw een positieve groei van de reële lonen zou betekenen,' stelt de Luxemburgse econoom.

Inflatie koelt af in Verenigde Staten en Europa

Hoewel de inflatie de voorbije achttien maanden aan beide zijden van de grote plas stevig daalde, lijkt een terugkeer naar de doelstelling van 2% niet vanzelfsprekend. Zo steeg de algemene inflatie in de Verenigde Staten van 3,1% in januari naar 3,2% in februari. In de eurozone daalde de algemene inflatie van 2,6% in februari naar 2,4% in maart.

Centrale banken laten beleidsrente ongewijzigd

Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de richtrente in maart ongemoeid gelaten. Toch gaf voorzitter Jerome Powell opnieuw te kennen binnenkort de monetaireversoepelingscyclus te willen inzetten, ook al lijkt de inflatie nogal hardnekkig. Hij leek er vertrouwen in te hebben dat de prijsstijgingen in de richting van 2% zullen gaan, al zal het pad naar die doelstelling misschien niet over rozen lopen.

In de eurozone ging de beslissing om de rente te handhaven, gepaard met een aankondiging over een mogelijke monetaireversoepelingscyclus, hoogstwaarschijnlijk vanaf de vergadering in juni. In Japan liet de centrale bank eindelijk haar beleid met negatieve rente en haar controle over de rentecurve varen. 

Lichte daling langetermijnrente

De langetermijnrente is lichtjes gekrompen, met dank aan de verwachte renteverlagingen door de Amerikaanse en Europese centrale banken in juni. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente gedaald van 4,25% naar 4,20%. In de eurozone is ze afgenomen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Nieuwe records op de beurzen

Na de sterke start van het jaar verloren de beurzen ook in maart geen stoom. Guy Wagner: 'De Amerikaanse economische groei die niet te sterk en niet te zwak is, de gestage afname van de inflatie en het vooruitzicht op een daling van de beleidsrente van de centrale banken, vormen samen de ideale beursomstandigheden die tal van indexen in staat stellen hun klim naar nieuwe records voort te zetten.'

Zo heeft de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro de maand opnieuw afgesloten op een recordniveau. In geografisch opzicht lieten ook de Amerikaanse S&P 500 en de Europese Stoxx 600 nieuwe pieken optekenen aan het einde van de maand. 'Op sectorniveau voerden energie, materialen en nutsdiensten de rangen aan, terwijl basisconsumptiegoederen, vastgoed en discretionaire consumptiegoederen het minder goed deden.'