UBS AM: Zwakke private-equitymarkt creëert kansen voor beleggers

UBS AM: Zwakke private-equitymarkt creëert kansen voor beleggers

Private Equity
Koersen markten

Private equity kan profiteren nu de renteverhogingen voorlopig tot het verleden behoren en de macro-economische situatie stabiel is, stelt vermogensbeheerder UBS AM in zijn nieuwste update over de niet-beursgenoteerde markten.

Er is minder liquiditeit dan voorheen: de zwakke markt betekent dat er minder bedrijven van eigenaar wisselen. Op korte termijn heeft dit geleid tot langere aanhoudperiodes. Daarnaast zijn de boekwaarden over het algemeen stabiel gebleven, waardoor de kloof blijft bestaan tussen de wensen van de verkoper (hoge verkoopprijzen) en de verwachtingen van de koper (lagere aankoopprijzen).

De rente en financieringskosten blijven van cruciaal belang. Aangezien de rendementsdoelstellingen relatief constant zijn, betekenen hogere financieringskosten dat kopers een lagere instapprijs willen om die te compenseren. Het positieve scenario voor bestaande beleggers is dat de rente begint te dalen. Dat zou de financieringskosten verlagen en het rendement op het eigen vermogen verbeteren.

Een negatief scenario ontstaat als er alsnog meer renteverhogingen komen, of als de financiële prestaties van veel niet-beursgenoteerde bedrijven vertragen. Dat zou verkopers onder druk zetten om tegen lagere prijzen transacties uit te voeren waardoor het rendement daalt. Beide scenario's zijn aantrekkelijk voor kapitaal dat nu wordt opgehaald.