BlackRock: Vrees voor beleggen in small- en midcaps ongegrond

BlackRock: Vrees voor beleggen in small- en midcaps ongegrond

Equity
Vermogen groei winst beleggen

Aandelenmarkten overal ter wereld zijn dit jaar al naar recordhoogten geklommen. Nu we aan de vooravond van het tweede kwartaal staan, rijst de vraag: wat is de volgende stap voor aandelen? Helen Jewell, beleggingsstrateeg aandelen bij vermogensbeheerder BlackRock geeft antwoord.

Jewell denkt dat het positieve sentiment op de aandelenmarkt in het tweede kwartaal aanhoudt. Rendementen kunnen echter iets lager uitpakken en dit zal zich niet beperken tot een deel van de markt.   

De wereld zal volgens haar niet meer terugkeren naar het tijdperk van ‘goedkoop geld’.  Hierdoor ontstaat er een groter gat tussen de winnaars en verliezers op de aandelenmarkt in een meer op alfa gericht beleggingsklimaat.

De koersen van tech-aandelen staan nog steeds aan kop. Jewell denkt dat mogelijke renteverlagingen andere kwaliteitsbedrijven met goede langetermijn-winstgroeivooruitzichten maar lagere waarderingen een duw in de goede richting zullen geven.

Volgens de strateeg zal de kloof tussen de dure Amerikaanse en goedkopere Europese aandelen overbrugd worden aangezien het macro-economische klimaat in Europa er weer wat rooskleuriger uitziet. Daarnaast is de kans dat de ECB de rente verlaagt groter geworden aangezien de inflatie nu schurkt tegen de doelstelling van de centrale bank. Dit is goed nieuws voor Europese aandelen. Tevens ontwaart Jewell de groeiende trend dat veel bedrijven in recordtempo eigen aandelen opkopen.

Kansen in Japan

Jewell ziet ook kansen in Japan. Veel grootbedrijven hebben hervormingen doorgevoerd en dat is terug te zien in de winstgevendheid en bedrijfsvoering. De maatregelen die door deze bedrijven zijn genomen, drijven de koersen omhoog. Daarnaast wordt er vanwege de groeiende trend van friendshoring door multinationals in de regio meer kapitaal gepompt richting de Japanse economie.

Niet alle bedrijven binnen een bepaalde regio zullen zich volgens Jewell aan kunnen passen aan de nieuwe rente en inflatie, die ondanks voorspelde dalingen wellicht op een hoger niveau zal blijven steken dan voorheen. De aandelen-expert van BlackRock laat in Europa haar oog vallen op bedrijven die baanbrekende medicijnen ontwikkelen voor ouderen, industrials die oplossingen bedenken om de energietransitie te versnellen en bedrijven die apparatuur maken voor de fabricage van steeds kleinere chips voor bijvoorbeeld AI-toepassingen

Small- en midcaps

Jewell denkt dat small- en midcapbedrijven qua waarderingen onterecht uit de pas lopen. Smallcap aandelen zijn gemiddeld 26% goedkoper dan die van de grootbedrijven. De uitstroom uit smallcaps is volgens Jewell ongegrond en gestoeld op macro-economische vrees in plaats van dat er gekeken wordt naar de sterke hoekstenen waarop deze bedrijven veelal gebouwd zijn. Zij denkt dat een lagere rente, een dalende inflatie en economisch herstel beleggers zal overhalen om zich te verdiepen in de kansen die small- en midcaps een goed gespreide portefeuilles bieden.