Pimco: In juni eerste voorzichtige renteverlaging door ECB

Pimco: In juni eerste voorzichtige renteverlaging door ECB

ECB
ECB (5).png

De Europese Centrale Bank (ECB) zal vermoedelijk in de maand juni de eerste renteverlaging aankondigen. ‘Dat zal een voorzichtige verlaging van 25 basispunten zijn, tenzij de cijfers wijzen op een stevige ‘undershoot’ van de inflatie op de middellange termijn’, schrijft Konstantin Veit, portfoliomanager bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

De ECB maakte woensdagmiddag bekend de beleidsrente op 4% te houden en verklaarde dat ze nog niet in geslaagd zijn in het beteugelen van de inflatie. Pimco houdt rekening met drie renteverlagingen in 2024, één minder dan wat de financiële markten over het algemeen hebben ingeprijsd. 'Dit scepticisme wordt gevoed door de aanhoudende inflatie in de dienstensector, een veerkrachtige arbeidsmarkt, soepele financiële voorwaarden en de kans op nieuwe verstoringen in de toeleveringsketen', stelt Veit.

Veit ziet dat de inflatie in de dienstensector mede wordt veroorzaakt door stijgende lonen. 'Hoewel de loonstijging in het vierde kwartaal iets is afgenomen ten opzichte van het derde kwartaal, blijft deze hoog. Bovendien wijzen verschillende loonindicatoren van de ECB op een aanhoudend sterke loongroei, en de belangrijkste loonstijgingen vinden doorgaans plaats in het eerste kwartaal van het jaar.'