LFDE: Ondernemingen en biodiversiteit

LFDE: Ondernemingen en biodiversiteit

Biodiversiteit
Biodiversiteit (Pixabay, Nowaja).jpg

Geschreven door Luc Olivier, CFA, beheerder bij La Financière de l'Echiquier (LFDE)

Hoewel het onderwerp steeds vaker ter sprake komt, wordt er nog steeds maar beperkt rekening gehouden met biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is dat eind 2023 de COP 28 over klimaatverandering plaatsvond, terwijl in het najaar van 2024 de COP 16 over biodiversiteit wordt georganiseerd in Bogota. Dit betekent een verschil van twaalf edities tussen deze twee internationale conferenties, hoewel ze beide voortkwamen uit de VN-conferentie over Milieu en Ontwikkeling in 1992 in Rio de Janeiro.

Wordt de ene uitdaging belangrijker geacht dan de andere? Dat is niet de enige reden. De impact op levende wezens is niet zo eenvoudig te meten. Deze centrale uitdaging, met een impact op de hele economie, wordt aangepakt door vernieuwende ondernemingen en gedurfde impactbeleggers. In het licht van al deze uitdagingen zijn wij van mening dat alle economische sectoren begeleiding nodig hebben bij hun transitietraject.

Eerst impact meten

Biodiversiteit is cruciaal voor individuen, bedrijven en financiële markten. Bijna een miljoen diersoorten dreigen op korte termijn te verdwijnen. Om de doelen van COP 15 Biodiversiteit te halen - zoals het beschermen van 30% van de landmassa en de zeeën tegen 2030 - is jaarlijks minstens 830 miljard dollar extra financiering nodig. Dit is vijf keer meer dan de huidige beschikbare middelen, waarvan nog geen kwart afkomstig is van particuliere investeerders. Impactbeleggers zoals wij geloven dat bedrijven die essentieel zijn voor biodiversiteitsbescherming kunnen bijdragen aan deze uitdaging.

Het meten van biodiversiteit blijft echter een uitdaging vanwege de complexiteit en heterogeniteit van gegevens. Hoewel kwantitatieve modellen, zoals het MSA-model (Mean Species Abundance), nuttige inzichten bieden, zijn deze alleen niet voldoende. Sommige impactbeleggers ontwikkelen daarom kwalitatieve methodologieën om de impact van het gebrek aan nauwkeurige indicatoren te beperken.

Een voorbeeld hiervan is de methodologie van LFDE, die vier pijlers beoordeelt (klimaat- en biodiversiteitsbeleid, klimaat, biodiversiteit en verantwoorde transitie) om de impact van bedrijven op biodiversiteit te evalueren. Bedrijven met een score van minder dan 40% worden uitgesloten van de portefeuille van de specifieke strategie. Deze aanpak stelt ons in staat om bedrijven beter te begrijpen, hun impact te meten en hen aan te moedigen tot verbeterde praktijken.

Innovatieve bedrijven

Sommige bedrijven ontwikkelen concrete oplossingen om biodiversiteit te beschermen en kiezen voor duurzamere bedrijfsmodellen. Veolia heeft bijvoorbeeld de LEKO-sensor ontwikkeld, waarmee groepen diersoorten in een bepaald gebied kunnen identificeren en tellen, waardoor zij bijdragen aan natuurbehoud.

SIG, een producent van duurzame voedselverpakkingen, heeft duurzame ontwikkeling centraal gesteld in haar strategie. Door technologische innovatie biedt SIG op maat gemaakte oplossingen aan in honderd landen, waaronder het vervangen van aluminiumfolie door recyclebaar materiaal om de impact op biodiversiteit te verminderen.

Hermès heeft een ambitieuze biodiversiteitsstrategie aangenomen en meet de voetafdruk van haar leveranciers in samenwerking met WWF Frankrijk en CDC Biodiversité. Kemira, een bedrijf dat zich bezighoudt met drinkwaterbehandeling, heeft investeringen gedaan om de impact op biodiversiteit te verminderen, zoals het monitoren van watertemperaturen.

We geloven dat impactbeleggingen essentieel zijn om kapitaalstromen te leiden naar bedrijven die zich inzetten voor biodiversiteitsbescherming en -herstel. Als langetermijnbelegger en aandeelhouder engageert LFDE zich om de dialoog aan te gaan met bedrijven en hen aan te moedigen tot veranderingen die ten goede komen aan biodiversiteit.