BLI: Amerikaanse binnenlandse consumptie blijft voornaamste bron van groei

BLI: Amerikaanse binnenlandse consumptie blijft voornaamste bron van groei

United States
Wereldbol Amerika VS.png

De Amerikaanse binnenlandse consumptie blijft de voornaamste bron van groei in een over het algemeen zwakke wereldwijde economie. De Amerikaanse consument gaf in het vierde kwartaal van 2023 opnieuw blijk van veerkracht, met een geannualiseerde bbp-stijging van 3,3% tegenover het derde kwartaal tot gevolg.

'Wat de groei betreft, hebben ook de overheidsuitgaven en de export een mooie duit in het zakje gedaan, terwijl de bedrijfsinvesteringen en de vastgoedsector amper een bijdrage leverden', aldus Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Bbp eurozone stabiel in vierde kwartaal

In de eurozone bleef het bbp in het vierde kwartaal stabiel. Met een bbp-daling van 0,3% ten opzichte van het vorige kwartaal blijft Duitsland de zwakke schakel. 'Spanje zette met een groei van 0,6% het beste resultaat neer, terwijl het Italiaanse bbp lichtjes steeg en het Franse op hetzelfde peil bleef.'

In China woog het zwakke consumentenvertrouwen, dat klappen kreeg door de aanhoudend lage vastgoedprijzen, op de consumptie. Daardoor stond de regering onder druk om ingrijpendere overheidssteunmaatregelen te implementeren. In Japan staat de negatieve reële groei van de lonen een versnelling van de economische groei in de weg.

Centrale banken laten beleidsrente ongewijzigd

Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de richtrente ongemoeid gelaten op de bijeenkomst van januari. Bovendien heeft voorzitter Jerome Powell de hoop op een eerste monetaire versoepeling in maart de kop ingedrukt. Hoewel hij de optie niet formeel heeft uitgesloten, gaf hij aan dat een eerste renteverlaging in mei hem waarschijnlijker lijkt, nu de inflatie nog steeds boven de 2% ligt en de arbeidsmarkt robuust blijft.

Ook de Europese Centrale Bank heeft haar richtrente niet gewijzigd. 'Hoewel ze van mening is dat het desinflatoire proces goed vordert, acht ze gesprekken over eventuele renteverlagingen momenteel nog voorbarig.'

Lichte stijging obligatierente in januari

Na de sterke terugval in de laatste twee maanden van het voorbije jaar is de obligatierente in januari weer lichtjes gestegen. In de Verenigde Staten leefde de langetermijnrente wat sterker op dan in de eurozone.

Nieuw record voor S&P 500

Met dank aan het euforische einde van 2023 hebben de beurzen het nieuwe jaar feestelijk ingezet. Guy Wagner: 'De economische cijfers die we onder ogen krijgen, bevestigen dat de inflatie afkoelt en de Amerikaanse economie veerkrachtig blijft, en ook dat het aantal bestellingen in de halfgeleidersector weer toeneemt. Die combinatie van factoren heeft tal van beursindexen naar nieuwe recordhoogtes gestuwd.'

Zo is de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro in januari met 2,3% gestegen, waardoor hij aan het einde van de maand op zijn hoogste peil ooit stond. Op regionaal vlak heeft de Amerikaanse S&P 500 met een stijging van 1,6% in USD zijn oude record van begin 2022 achter zich gelaten. De Topix in Japan liet in JPY zelfs 7,8% groei optekenen.

Enkel de MSCI Emerging Markets-index verloor terrein 'door de aanhoudende zwakte van de Chinese aandelen. Op sectorniveau werd het klassement opnieuw aangevoerd door technologie en telecomdiensten, met gezondheidszorg in hun kielzog, terwijl nutsdiensten, vastgoed en materialen dit jaar minder vlot uit de startblokken kwamen'.