APG: Bitcoin heeft zich niet bewezen als alternatief voor ons geldsysteem

APG: Bitcoin heeft zich niet bewezen als alternatief voor ons geldsysteem

Bitcoin
bitcoin crypto (8)

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) gaf vorige week toestemming om beleggingsfondsen in bitcoins te noteren. De vraag is of hiermee cryptovaluta een belangrijk deel gaan uitmaken van ons financiële stelsel. Ik denk van niet.

Je zou kunnen zeggen dat nu de bitcoin is ingekapseld in het bestaande financiële stelsel, het zich juist niet heeft bewezen als alternatief voor ons huidige geldsysteem. Ik denk dat digitale munten van centrale banken een grotere kans maken om uit te groeien tot een serieus onderdeel van ons betalingsverkeer.

De notering van beleggingsfondsen in bitcoins gebeurt via beurstrackers, de zogeheten ETF’s, dat staat voor ‘exchange-traded funds’. Zo kan worden belegd in bitcoins zonder de cryptomunt zelf te bezitten. Dit kon al in onder meer de EU, Canada en Australië, maar nu ook op de grootste kapitaalmarkt ter wereld.

Speculeren met cryptomunten is te vergelijken met een piramide- of knikkerspel. Als steeds meer mensen knikkers willen kopen – en er is maar een beperkt aantal van – dan worden die knikkers steeds meer waard. Tot het moment dat de populariteit van knikkers inzakt en mensen ze beginnen te verkopen. Dan kan de waarde ervan hard dalen. Dat is ook een belangrijke reden dat cryptomunten geen interessante beleggingscategorie vormen voor institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars.

De enorme en voortdurende schommelingen in de waarde van cryptomunten draagt daar ook aan bij. Het toevoegen van een nieuwe beleggingscategorie zou een portefeuille aantrekkelijker moeten maken, hetzij door een hoger verwacht rendement of door een stabieler rendement. Dat laatste gebeurt als een categorie tegengesteld fluctueert aan bijvoorbeeld aandelen. Maar dat is bij bitcoins meestal niet het geval.