BLI: Wereldeconomie blijft broos

BLI: Wereldeconomie blijft broos

Algemeen (36) economie analyse

Ondanks de opmerkelijke veerkracht van de Amerikaanse binnenlandse consumptie zet de wereldwijde economische vertraging zich voort, aldus Guy Wagner, CIO van Banque de Luxembourg Investments (BLI). 

“Aangezien het spaaroverschot geleidelijk wegsmelt, begint de binnenlandse consumptie evenwel lichte sporen van verzwakking te vertonen, die in 2024 nog meer op de voorgrond zouden kunnen treden”, verwacht Wagner. “In de eurozone is de economische activiteit in het vierde kwartaal verder vertraagd door de hogere energiekosten en het strengere fiscale kader.”

Wereldeconomie nog steeds broos
In China staat volgens de CIO vooral het uitblijvende herstel van de bouwsector een rooskleuriger economisch scenario in de weg, met name omdat de overheid niet bereid lijkt om grootschalige steunprogramma's op te zetten, die dan weer tot bijkomende schulden zouden leiden. In Japan weegt de hoge inflatie op de reële inkomsten van de gezinnen, ondanks de gunstige loonakkoorden die in de loop van het jaar werden gesloten. “Globaal gezien, blijft de wereldeconomie broos. Dat geldt des te meer omdat we de monetaire verkrapping van de centrale banken pas in het eerste semester van 2024 echt zullen voelen.”

Amerikaanse centrale bank zinspeelt op mogelijke daling beleidsrente
Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de richtrente ongemoeid gelaten op de bijeenkomst van december. Voorzitter Jerome Powell liet voor het eerst sinds het begin van de monetaireverkrappingscampagne zelfs doorschemeren dat de volgende wijziging van de beleidsrente een daling zou kunnen zijn. “De analisten rekenen intussen dan ook op zes rentedalingen in 2024, dubbel zoveel als de officiële prognose van het monetaire comité, met een eerste krimp in maart”, schat de Luxemburgse econoom. Ook de Europese Centrale Bank heeft haar richtrente in december niet gewijzigd. Ondanks de zwakkere economische groei dan in de Verenigde Staten is ze evenwel nog niet bereid om een wijziging van de renterichting aan te kondigen. Volgens voorzitster Christine Lagarde kwam een eventuele rentedaling niet ter sprake tijdens de vergadering van de raad van bestuur in december.

Obligatierente daalt
De uitlatingen van de Amerikaanse Federal Reserve over mogelijke monetaire versoepelingen in 2024 versterkten volgens Wagner aan beide zijden van de grote plas de krimp van de obligatierente die in november werd ingezet. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente gedaald. In de eurozone is de langetermijnrente in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje afgenomen. De JP Morgan EMU Government Bond-index liet in december 3,6% winst optekenen, wat het resultaat voor het volledige jaar 2023 op 7,0% bracht.

Euforisch jaareinde voor tal van beursindexen
De koerswijziging van de Amerikaanse centrale bank, die de hoop op een recessievrije monetaire versoepeling in 2024 aanzwengelde, stelde de markten voglens Wagner in staat om ook na de sterke opleving in november te blijven stijgen. “Tal van beursindexen hebben dankzij het euforische jaareinde geflirt met hun records van twee jaar geleden, of ze zelfs overtroffen”, besluit Guy Wagner. “Wat de sectoren betreft, hebben met name vastgoed, industrie en materialen de vruchten geplukt van de rentedalingen die in het verschiet liggen, terwijl het leeuwendeel van de waarden in energie, basisconsumptiegoederen en nutsdiensten de boot haast volledig misten.”