Geschillen Instantie Pensioenfondsen van start

Geschillen Instantie Pensioenfondsen van start

Algemeen (23) samenwerken team

Met ingang van 1 januari 2024 kunnen deelnemers met een geschil bij een pensioenfonds zich richten tot de Stichting Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP).

De nieuwe organisatie neemt een eigen positie in naast Kifid, dat pensioenklachten gaat behandelen gericht tegen pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen (ppi’s).

Deelnemers kunnen bij GIP terecht met een geschil als ze er samen met hun pensioenfonds niet uitkomen. GIP is hiermee een alternatief voor de gang naar de rechter. Wel moeten deelnemers eerst de interne klachtenprocedure bij hun fonds doorlopen. GIP zelf zet in eerste instantie altijd in op bemiddeling. Alleen als bemiddeling niet lukt of een deelnemer niet voor bemiddeling openstaat, wordt er gekozen voor beslechting. Bemiddeling wordt gedaan door de reeds bestaande Ombudsman Pensioenen. Jeroen Steenvoorden, sinds november 2021 de huidige ombudsman, komt over van de SER en wordt onderdeel van de geschilleninstantie. Binnen GIP voert hij zijn functie onafhankelijk uit. Dit geldt ook de leden van de geschillencommissie die binnen GIP zorgen voor beslechting als bemiddeling niet tot een resultaat leidt.

Het bestuur van de GIP wordt gevormd door Hans van der Vlist (Voorzitter), Erik van den Emster en Gitte van Haaren-Isbouts.