Nuveen vestigt hoop in 2024 op gemeenteobligaties, infrastructuur en private markten

Nuveen vestigt hoop in 2024 op gemeenteobligaties, infrastructuur en private markten

Outlook 2024
Outlook vooruitzicht (02)

Volgens Saira Malik, CIO van Nuveen, gaan obligaties van hoge kwaliteit, zoals die van gemeentes en securities een goed jaar tegemoet, evenals achtergestelde leningen met variabele rentes. Voor beleggers wiens voorkeur uitgaat naar minder liquide beleggingen, wijst ze naar private credit. In de aandelenmarkt kijkt Malik naar kwaliteitsvolle Amerikaanse aandelen en REITs en minder naar aandelen uit opkomende markten. Ten slotte liggen er kansen in vastgoed-, infrastructuurbeleggingen en de landbouw. 

Inflatie en recessie 

Volgend jaar neemt de kerninflatie in de Verenigde Staten en Europa verder af, verwacht Malik. De looninflatie is nog wel hoger dan 5%, maar Malik voorziet dat die volgend jaar richting de 4% daalt. Op de arbeidsmarkt stijgt de werkeloosheid en neemt het aantal nieuwe banen af. Malik is waakzaam: “De huidige economische activiteit zal wellicht volgend jaar niet aanhouden. Het Amerikaanse bbp is weliswaar 2% gegroeid, maar de vooruitzichten voor volgend jaar zijn met 1,4% gedaald.” Volgens haar is het risico op een milde recessie eind 2024 aanzienlijk. Ook recente geopolitieke ontwikkelingen dragen hieraan bij. 

Centrale banken en rentes 

Met de blik gericht op de inflatiedoelstellingen, hebben de Fed, de ECB en de Bank of England hun beleidsrentes dit jaar omhoog geschroefd met 450 tot 525 basispunten. Malik verwacht dat alleen de Bank of Japan, Australië en eventueel Zweden de rentes nog verhogen. Nu speelt de vraag hoelang de rente nog hoog blijft. Malik verwacht dat de rente de aankomende maanden op dit niveau blijft. De eerste renteverlagingen verwacht ze pas vanaf de tweede helft van volgend jaar. 

Aandelen 

Om de blootstelling aan cyclische aandelen te verminderen, legt Malik de focus op succesvolle bedrijven met goede winstcijfers. Ze houdt een neutrale weging wat betreft wereldwijde aandelenmarkten aan. Verbeterde bedrijfswinsten zetten waarderingen wellicht onder druk. Bij de Amerikaanse largecap bedrijven geeft Malik de voorkeur aan dividendgroeiers, vastgoed- en infrastructuuraandelen en groeiende technologiebedrijven, in bijvoorbeeld de software- en chipindustrie. De winsten in de Verenigde Staten zijn beter hersteld dan elders. Omdat de groeivooruitzichten voor China onzeker zijn, geeft ze binnen opkomende markten de voorkeur aan Brazilië en Mexico.  

Obligaties 

Obligaties zitten momenteel weliswaar in de lift, maar de yields zullen geleidelijk dalen volgend jaar, verwacht Anders Persson, hoofd Fixed Income van Nuveen. De afgelopen tijd hebben de hoge rendementen en de krappe spreads waarde gecreëerd in deze sector. Persson heeft een neutrale kijk op schuldpapier volgend jaar en wil zich op segmenten met een hoge kredietkwaliteit richten. “Als de spreads in de eerste helft van het jaar groter worden, kan het zinvol zijn meer kredietrisico te nemen”, aldus Persson.  

Persson geeft bovendien voorkeur aan securitized credit. Dat zijn bijvoorbeeld hypotheken, die of door Amerikaanse overheidsinstanties of door commerciële bedrijven gedekt worden. Tegen de huidige spreads is de overheidsvariant volgens Persson bijzonder aantrekkelijk. Maar ook in de commerciële variant ziet Persson waarde. Daarnaast zijn niet-achtergestelde leningen van hogere kwaliteit (BB-rating) aantrekkelijk in een veranderend renteklimaat.   

Vastgoed

De particuliere vastgoedmarkten staan al enige tijd onder druk, maar Carly Tripp, hoofd vastgoedbeleggingen, ziet mogelijkheden in beursgenoteerd vastgoed en real estate debt. Beursgenoteerd vastgoed heeft zijn een bodem bereikt, maar heeft, met uitzondering van kantoren, gezonde fundamentals. Tripp verwacht dat de liquiditeit en de stroom van deals de komende maanden toenemen. De interesse van potentiële kopers neemt weer toe nu het renteklimaat stabiliseert. “In vastgoed lijkt real estate debt nu aantrekkelijker dan beursgenoteerd vastgoed, met name voor industrieel vastgoed en woningen.”  

In verband met de vergrijzende bevolking richt Tripp zich in de VS op vastgoed voor zorg, die een lage leegstand kent. Ook in Japan profiteren dergelijke beleggingen van de vergrijzing. Er is bovendien een beperkte oplevering van nieuw vastgoed. 

Real Assets

Justin Ourso, hoofd infrastructuur, en Jay Rosenberg, hoofd beursgenoteerde Real Assets, zullen zich richten op REITs. Deze vastgoedfondsen liepen achter op de aandelenmarkten, maar de winsten hielden stand. De focus ligt op woningen voor ouderen, industrieel vastgoed, winkelcentra. Dankzij hun lange looptijden presteren REITs doorgaans goed wanneer de rente piekt en de eerste dalingen eraan komen. De vooruitzichten voor kantoren zijn minder goed, maar kantoren maken maar 3% uit van de gehele REITs markt.  

Daarnaast kan beursgenoteerde infrastructuur, een essentiële sector, een steuntje in de rug krijgen als de groei vertraagd. Ourso en Rosenberg verwachten omzetgroei voor pijpleidingen, afvalverwerking, goederenvervoer via het spoor en Europese nutsbedrijven. Japanse treinstations en luchthavens bieden ook kansen.  

In de private markten richten Ourso en Rosenberg zich op beleggingen de energietransitie, zoals Koreaanse en Amerikaanse zonne-energie en sectoren, die profiteren van de digitalisering en AI, zoals dataopslag en de connectiviteit. Landbouwgrond blijft eveneens van belang voor Ourso en Rosenberg. Deze sector wordt minder getroffen door macro-economische veranderingen en kan uit verschillende bronnen rendement halen. Vooral Amerikaanse rijgewassen zijn interessant, aangezien de vraag hoger is dan het beschikbare aanbod.